Dostupni linkovi

Moskva i Brisel još bez rešenja za Južni tok



Rusija i Evropska unija dogovorili su danas u Moskvi osnivanje radne grupe koja će "razmotriti sve pravna i tehnička pitanja vezana za Južni tok", saopštilo je rusko ministarstvo za energetiku.

U kratkom saopštenju sa sastanka evropskog komesara za energetiku Gintera Etingera i ruskog ministra za energetiku Aleksandra Novaka navodi se i da su strane potpisale zajednički izveštaj o saradnji u prošloj godini, ocenjujući da je postugnut uspeh u razvoju saradnje.

Agencija Prajm navodi, pozivajući se na izvor koji je učestvovao u pregovorima, da Moskva i Brisel nisu uspeli da nađu kompromisno rešenje za međunarodni gaspovod Južni tok.

Kompromis bi mogao da se pronađe tokom podsete predsednika Rusije Vladimira Putina Briselu, na samit Rusija-EU, 27. i 28. januara.

Krajem prošle godine Evropska komisija je podestila Rusiju na Treći energetski paket Evropske unije i da ugovori koje je Rusija zaključila sa šest zemlaja clanica EU i Srbijom nisu u skladu sa evropskim propisima.

Premijer Rusije Dmitrij Medvedev je kasnije izjavio da su ti sporazumi iznad dokumenta EU, odnosno Trećeg energetskog paketa, koji je ocenio kao "nacionalni", ali je ukazao da je Rusija spremna na dijalog.
XS
SM
MD
LG