Dostupni linkovi

Štefan File danas u SarajevuKomesar za proširenje EU Štefan File dolazi danas u Sarajevo radi razgovora sa domaćim političarima o pronalaženju načina da se BiH konačno pokrene na evropskom putu, izjavio je Srni Fileov portparol Peter Stano.

"Cilj radne posjete Filea Sarajevu jeste nastavak diskusije sa političkim liderima o rješavanju pitanja `Sejdić-Finci` i pronalaženju načina da se BiH konačno pokrene na evropskom putu", naveo je Stano, koji nije želio da otkriva Fileova očekivanja i planove ako razgovori ne budu dali rezultate.

File bi trebalo da razgovara sa liderima sedam vodećih političkih partija u BiH. Provođenje odluke Evropskog suda za ljudska prava u slučaju "Sejdić-Finci" bitno je za nastavak puta BiH ka EU.

Sud u Strazburu je prije pet godina donio odluku u korist Sejdića i Fincija i zatražio od vlasti u BiH da usvoje izmjene Ustava BiH u tom dijelu, što nikada nije učinjeno.

Evropska komisija je u više navrata upozorila da postoji mogućnost da zbog toga naredni izbori u BiH, zakazani za ovu godinu, budu proglašeni nevažećim.

File će sa bosanskim zvaničnicima razgovarati i o uspostavljanju mehanizma koordinacije sa EU, što je uslov da BiH dobije finansijsku pomoć EU u narednom periodu.

Pred dolazak Filea, u Sarajevu su održani pripremni sastanci predstavnika Delegacije EU u BiH s predstavnicima bosanskih političkih stranaka.
XS
SM
MD
LG