Dostupni linkovi

Srbija: Žene i deca najčešće žrtve trgovine ljudima


Žene čine 43 odsto žrtava trgovine ljudima u Srbiji, a deca 42 odsto, dok je najveći broj slučajeva povezan sa prostitucijom, navedeno je u izveštaju grupe eksperata Saveta Evrope za borbu protiv trgovine ljudima (GRETA).

GRETA je pozdravila u svom prvom izveštaju mere koje su preduzele srpske vlasti kroz razvoj sveobuhvatnog pravnog i političkog okvira i formiranje specijalizovanih struktura.

U izveštaju koji je dostavljen Tanjugu, GRETA je pohvalila sprovođenje prethodnog Akcionog plana i uključivanje civilnog društva u pripremu nove Nacionalne strategije i Akcionog plana.

Obaveza je vlasti Srbije, navedeno je u izveštaju, da osigura pravilnu identifikaciju svih žrtava trgovine ljudima i da im omogući pomoć predviđenu Konvencijom i zakonima Srbije. Od Srbije se očekuje i da im pruži oporavak i izdavanje boravišnih dozvola i dodelu obeštećenja za žrtve trgovine ljudima.

GRETA posebno ističe važnost zaštite žrtava i svedoka trgovine ljudima od moguće odmazde ili zastrašivanja u toku istrage i sudskog postupka.
XS
SM
MD
LG