Dostupni linkovi

Iznenađujuća žalba tužilaštva na odluku o Perkoviću



Državno tužilaštvo Hrvatske (DORH) žalilo se na nepravosnažnu odluku o izručenju bivšeg visokog funkcionera Udbe Josipa Perkovića Nemačkoj, javili su danas hrvatski elektronski mediji.

Odluka tužilaštva je iznenađujuća budući da su u tom slučaju zastupali nemačku stranu koja traži izručenje Perkovića zbog sumnje da je učestvovao u ubistvu hrvatskog političkog emigranta Stjepana Đurekovića 1983. u okolini Minhena.

Žalbu na odluku vanraspravnog veća Županijskog suda u Zagrebu juče je podneo i Perkovićev advokat Ante Nobilo.

Vrhovni sud ima rok od tri dana da odluči hoće li Josip Perković biti izručen Nemačkoj. Nobilo je najavio da će u slučaju da i Vrhovni sud potvrdi odluku o izručenju podneti tužbu Ustavnom sudu što, prema mišljenju dela pravnih stručnjaka, neće odložiti izručenje.

Županijsko državno tužilaštvo u Velikoj Gorici saopštilo je da se neće žaliti na odluku suda u Velikoj Gorici koji je u istom slučaju zbog zastarelosti odbio da izruči jednog od bivših šefova jugoslovenske i hrvatske službe državne bezbednosti Zdravka Mustača.

Na tu odluku se, međutim, žalila porodica pokojnog Stjepana Đurekovića po njihovom punomoćniku.

Advokat Ante Nobilo ranije je u nekoliko ranijih medijskih istupa rekao je da je privatnom istragom utvrđeno da hrvatske tajne službe nisu učestvovale u Đurekovićevom ubistvu, već da su za to odgovorne službe iz Srbije i Crne Gore.

Hrvatska je uoči ulaska u EU u julu prošle godine ograničila primenu evropskog naloga za hapšenje na krivična dela počinjena posle avgusta 2002. godine što je dovelo do sukoba s EK i pretnji sankcijama Hrvatskoj. Tim izmenama Hrvatska je, među ostalim, onemogućila izručenje Josipa Perkovića Nemačkoj.

Potom je pronađen kompromis prema kojem od 1. januara 2014. godine evropski nalog primenjivati bez spornog vremenskog ograničenja što je omogućilo hapšenje Perkovića i Mustača prvog dana nove godine.
XS
SM
MD
LG