Dostupni linkovi

Pusić: Da se reši pitanje nestalih


Potpredsednica vlade i ministarka spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Vesna Pusić izjavila da je njen srpski kolega Ivan Mrkić zaista nastoji da se ispune preduslovi za povlačenje hrvatske tužbe protiv Srbije za genocid, ali da, kako je rekla, ne zna da li za to postoji spremnost i politička volja zvaničnog Beograda.

Uslov da Hrvatska povuče tužbu za genocid protiv Srbije i dalje je dostavljanje informacija o 900 nestalih osoba tokom proteklog rata, rekla je Pusićeva i dodala da je Vojni arhiv mesto gde se ti podaci mogu proveriti, a Srbija, kako kaže, do sada to nije učinila.

Prema njenim rečima, Beograd zna gde se ti podaci mogu tražiti.

''Nije opravdano, međutm, kritikovati Beograd i ministra Mrkića jer mislim da on zaista želi da reši taj problem. Naravno, pitanje je koliko za to postoji spremnost, politička volja i odnos snaga u vlasti da se to pitanje reši”, rekla je Pusićeva gostujući u emisiji HTV-a “Nedeljom u 2”.

O svim drugim preduslovima za povlačenje tužbe koje su, podsetila je, obostrane, može se razgovarati, ali kada je reč o nestalima “to je nešto o čemu se ne može raspravljati”.

“To je ljudska stvar, tu postoje familije i da bi se iskoračilo iz prošlosti u budućnost, tu temu treba otvoriti”, navela je.

Smatra i da je ministar Mrkić u “dobroj veri” krenuo da rešava taj problem, a da li će biti u stanju i da ga dovrši videće se, rekla je Pusićeva i dodala: “Pešcani sat ističe”.
XS
SM
MD
LG