Dostupni linkovi

Počela evakuacija stranaca iz Centalnoafričke Republike


eđunarodna organizacija za migraciju /IOM/ saopštila je da je počela evakuacija stranih državljana koji žive u Centralnoafričkoj Republici.

Gotovo 33.000 stranaca, koji su porijeklom iz država susjeda Centralnoafričkoj Republici zatražilo je da bude evakuisano.

U saopštenju objavljenom na internet sajtu IOM-a, navodi se da su danas organizovana tri leta kojima će biti evakuisano 800 državljana Čada koji žive u Banguiju, glavnom gradu Centralnoafričke Republike.

Gotovo 2.500 državljana Čada trenutno živi u kampu u blizini aerodroma u Banguiju.

Međunarodna organizacija za migracije navodi da su dobili zahtjev za pomoć u evakuaciji hiljade državljana Čada, Nigera, Malija, Sudana i Demokratske Republike Kongo, koji žive u Centralnoafričkoj Republici.

Više 60.000 migranata zatražilo je pomoć od svojih ambasada u Centralnoafričkoj Republici, a do sada je već evakuisano 27.000 ljudi.

"Migranti moraju biti brzo evakuisani i to organizovano da bi se izbjegao rizik da oni pokušaju da sami napuste ovu zemlju", izjavila je diretkor IOM za zapadnu Afriku Karmela Godo.

Početkom decembra u Banguiju su izbili sukobi između lokalnih hrišćana koji su organizovali odbrambene grupe kao odgovor na nasilje koje vrše bivši pobunjenici, uglavnom muslimani.

Prema procjenama UN, u nasilju je ubijeno oko 600 ljudi. Gotovo 159.000 ljudi napustilo je svoje domove, dok je privremeni predsjednik Centralnoafričke Republike Mišel Đotodija juče podnio ostavku.
XS
SM
MD
LG