Dostupni linkovi

OEBS ponovo pozvao SAD da zatvore Gvantanamo


Direktor kancelarije OEBS-a za ljudska prava (ODIHR) Janez Lenarčič ponovo je danas, uoči 12. godišnjice dolaska prvih zatvorenika u zatvor Gvantanamo na Kubi, pozvao SAD da zatvore tu ustanovu.

"Uprkos ponovljenim obećanjima vlasti SAD da će zatvoriti tu ustanovu, ona je nastavila sa radom, još jednu godinu", rekao je Lenarčić, a navodi se u saopštenju OEBS-a.

"SAD su obećale da će garantovati osnovna ljudska prava u borbi protiv terorizma, uključcujcuhi pravo na pošteno sudjenje, kao i da će zabraniti proizvoljno pritvaranje. Neuspeh u ispunjavanja obećanja je ono što je predsednik (SAD) Barak Obama sam opisao kao 'mrlju na ugledu Amerike'", kazao je zvaničnik ODIHR-a.

Lenarčič je dodao da bi "zatvorenici trebalo da budu ili izvedeni pred sud u skladu sa vremenskim rokovima i medjunarodnim standardima o fer sudjenjima ili oslobodjeni".

Taj zvaničnik ocenio je da je prebacivanje 11 zatvorenika u treće zemlje od avgusta 2013. pozitivan razvoj dogadjaja u protekloj godini, ali je i pozvao Kongres SAD da učini i dodatne korake u prevazilaženju prepreka na putu ka zatvaranju Gvantanama.

Na poziv SAD, delegacija kancelarije OEBS-a za ljudska prava posetila je Gvantanamo i sastala se sa američkim zvaničnicima u avgustu 2013. godine.

ODIHR trenutno procenjuje situaciju sa ljudskim pravima zatvorenika u tom centru i objaviće izveštaj o svojim nalazima i preporukama kasnije ove godine.
XS
SM
MD
LG