Dostupni linkovi

Bajden i Maliki razgovarali o Faludži


Potpredsjednik SAD Joe Biden razgovarao je telefonom s premijerom Iraka Nurijem el Malikijem o povećanju sektaškog nasilja u Iraku, dvije godine od odlaska američke vojske iz te zemlje.

Biden je pružio podršku iračkoj vojsci koja se bori protiv lokalnih ekstremista i pripadnika Al Kaide i izrazio je zabrinutost zbog porasta terorizma i patnji koje izaziva, prenijela je agencija AP. Američka agencija je podsjetila da je Maliki zatražio od stanovnika Faludže da protjeraju borce Al Kaide ili će se suočiti s borbama i eventualnim razaranjima ako vojska upadne u grad.

Jake policijske snage opkolile su Faludžu, a islamski ekstremisti u potpunosti kontroliraju taj grad i dijelove Ramadija, gdje su, također, islamisti zauzeli policijske stanice i vladine zgrade.

Prethodno, SAD su saopćile da će ubrzati isporuku raketa i bespilotne letjelice Iraku, a Bijela kuća odbacila je tvrdnje da su ekstremisti zauzeli Faludžu kao rezultat odluke američkog predsjednika Baracka Obame da se američke snage povuku iz Iraka.
XS
SM
MD
LG