Dostupni linkovi

Zapaljena biblioteka u Tripoliju


Decenijama stara biblioteka u vlasništvu grčkog pravoslavnog sveštenika, koja se nalazila na severu libanskog sunitskog grada Tripolija, zapaljena je noćas.

"Nepoznati izvršioci zapalili su Sahe biblioteku u Tripoliju i uništili dve trecine od oko 80.000 knjiga i rukopisa", rekao je izvor.

Civilni timovi poslati su da ugase požar, ali se strahuje da je "još knjiga uništeno vodom korišćenom da bi se pozar ugasio", dodao je on.

Spaljivanje biblioteke usledilo je dan pošto je "pamflet otkriven u jednoj od knjiga u biblioteci koji je vređao islam i proroka Muhameda", naveo je izvor.

"Posle toga, vlasnik biblioteke otac Ibrahim Suroudž sastao se sa islamskim liderima u Tripoliju. Bilo je jasno da nema nikakve veze sa pamfletom, a demonstracije planirane kao znak protesta zbog incidenta su otkazane. Onda je u petak uveče biblioteka spaljena", ispričao je izvor.

Biblioteka se nalazi u istorijskom srcu Tripolija, drugog po veličini grada u Libanu i poprištu čestih sukoba sunitske većine i alavitske manjine kojoj pripada i sirijski predsednik Bašar al Asad.

Proteklih godina retki su bili slučajevi nasilja nad gradskim hrišćanima ali je, piše francuska agencija, jučerasnji incident usledio posle rastućeg verskog radikalizma u Libanu koji je u vezi sa ratom u susednoj Siriji.
XS
SM
MD
LG