Dostupni linkovi

Budimir smjenio ministra finansija FBIH


Predsjednik Federacije BiH Živko Budimir danas je na vanrednoj konferenciji za medije u Sarajevu saopštio da je donio odluku o smjeni ministra finansija FBiH Ante Krajine.

Budimir je obrazložio da takvu odluku donosi pozivajući se na Ustav FBiH i prijedlog premijera FBiH od 10. decembra 2012. godine, u kojem je između ostalih traženo i razrješenjem Krajine. Budimir je rekao da takvu odluku prihvata, te da ona stupa na snagu danom donošenja, odnosno danas.

Predsjednik FBiH je dodao da je odluku donio na temelju svojih ovlasti.

Ministar finansija FBiH temeljem zakona o izvršenju Budžeta FBih za 2013. godinu odgovoran je za njegovo izvršenje i kao takav najodgovorniji za neisplaćivanje naknada braniteljske populacije kojima je uskraćena isplata naknada za porodične invalidnine i invalidnine u općinama Ljubuški, Grude, Posušje i Orašje, a koji su na taj način uskraćeni za prava koja im temeljem važećih zakonskih propisa pripadaju", obrazložio je Budimir.

Budimir je rekao da je ovakav odnos neprimjeren prema "populaciji koja je ugradila najveći doprinos u odbrani i stvaranju države BiH, a naročito zbog toga što se među njima i nemali broj onih koji su početkom agresije na BiH 1991. godine napadom na selo ravno s oružjem u rukama branili BiH".
XS
SM
MD
LG