Dostupni linkovi

File: Crna Gora da pređe sa planova na kokretna djela


Evropska komisija očekuje blagovremenu primjenu akcionih planova za poglavlja 23 i 24 i pažljivo će posmatrati napredak u tim oblastima, saopštio je evropski komesar za proširenje, Štefan File, navodeći da je vrijeme za prelazak na konkretne akcije.

On je ocijenio da je otvaranje pregovora 23 i 24, uz još tri poglavlja, 18. decembra u Briselu, bila važna prekretnica u pregovorima sa Crnom Gorom, dodajući da je to važan korak u primjeni novog pristupa u pregovorima, koji te oblasti stavlja u središte pregovaračkog procesa.

“Važno je da crnogorski građani vide i osjete benefite od reformi u oblastima pravosuđa i fundamentalnih prava što prije. Zbog toga očekujemo da akcioni planovi za poglavlja 23 i 24 budu primijenjeni blagovremeno i u skladu sa postavljenim rokovima”, rekao je File u intervjuu agenciji MINA.

On je podsjetio da je Evropska unija (EU) postavila privremena mjerila za ta poglavlja, koja odražavaju posvećenost Crne Gore u tim oblastima.

“Napredak u ispunjavanju mjerila biće pažljivo posmatran. Akcioni planovi predviđaju sveobuhvatnu reformu u oblasti vladavine prava i primjena akcionih planova je sada ključni izazov”, rekao je File.
XS
SM
MD
LG