Dostupni linkovi

Indijski premijer Sing najavio povlačenje


Indijski premijer Manmohan Sing izjavio je danas da se neće ponovo kandidovati na izborima u maju i podržao Raula Gandija kao budućeg premijera, ako njihova stranka pobijedi.

Sing (81) je u posljednjih deset godina predvodio koalicione vlade u Indiji, a kabinet je vodila njegova Kongresna partija.

Gandi se neće naći u lagodnoj poziciji ako bude odabran za lidera stranke i premijerskog kandidata, pošto je zemlja opterećena korpucionaškim skandalima, visokom inflacijom i desetogodišnjim slabim privrednim rastom.

"Za nekoliko mjeseci, poslije opštih izbora, predaću vlast novom premijeru", rekao je Sing na konferenciji za novinare i dodao da će zemlju predvoditi "nova generacija".

Sing je rekao da bi Gandi (43) trebalo da bude premijerski kandidat Kongresne stranke.

Raul Gandi, sin je pokojnog Radživa i Sonje Gandi, a unuk čuvene indijske liderke Indire Gandi , koja je kao i njen sin ubijena u atenatu.

Ova partija održaće sastanak na najvišem nivou 17. januara, a očekuje se da će potom saopštiti ko je njen kandidat.Njihov kandidat će se na izborima suočiti sa Narendom Modi iz nacionalističke hindu partije Baratija džanata, koja vodi u anketama.
XS
SM
MD
LG