Dostupni linkovi

BiH u izbornoj godini pod teretom propuštenih šansi


Sa jednih od izbora u BiH
Sa jednih od izbora u BiH
Održavanje opštih izbora u BiH, u oktobru 2014. godine, zavisi prije svega od izmjena Izbornog zakona, što je još uvijek u parlamentarnoj proceduri. Praktično, postoje tri prijedloga, i ako ne dođe do brzog dogovora između političkih stranaka koje čine većinu u Parlamentu izbori su pod znakom pitanja. S njima ili bez njih, za BiH dolazi jedna od najtežih godina, u kojoj će na naplatu doći ne samo krediti nego i posljedice zastoja u reformskim procesima.

BiH u 2014. ulazi sa teretom propuštenih šansi iz 2013. godine, iznevjerenih očekivanja i neispunjenih obećanja.

„To je bila godina za zaborav, godina zastoja, političke, reformske, ekonomske, idejne stagnacije, a u nekim segmentima i nazatka", kaže član Predsjedništva BiH i zamjenik predsjednika Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović.

Šta očekivati u 2014. u koju se prenose neriješeni problemi, ali i stižu novi.
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:16 0:00
Direktan link

BiH je na dnu ljestvica ekonomskog razvoja, uslova za investiranje i pokretanje novih kompanija.

„Ne treba biti ekonomista pa vidjeti da mi ne samo da ne jačamo nego čak smo drastično oslabili bh. ekonomiju jer se na setu ekonomskih reformi gotovo ništa ne događa. Imamo totalni zastoj, vrlo je mali broj investicija. U BiH su se mnogi potrudili da pošaljemo poruke da ovo nije zemlja pogodna za ulaganje i da nema ekonomske perspektive. Dakle, imamo totalni kolaps. Cijenim da se u narednom periodu i do narednih izbora gotovo ništa neće dogoditi", ocjenjuje profesorica Ekonomskog fakulteta i zastupnica u Parlamentu BiH Azra Hadžiahmetović.

Na preko 2.500 stranica, Centralna banka BiH je krajem prošle godine objavila popis blokiranih računa raznih firmi.

„U ovom trenutku 64.000 računa u BiH su blokirani. To je preko 44.000 kompanija koje su blokirane, ne mogu da se finansiraju. Vlast diže kredite za finansiranje administracije, tako da dolazimo u jednu sivu zonu iz koje niko ne vidi izlaz", naglašava ekonomista Fuad Kasumović.

Ali novac treba namaći i za predizbornu kampanju, pa će 2014. sigurno biti vrijeme novog “napada“ na javna preduzeća, kaže Miloš Todorović, udruženje ekonomista “SWOT” Banja Luka:

„Koliko god da imate kvalitetan program, koliko god imate kvalitetne kadrove, bez određenog iznosa novca, koji su uglavnom za veće stranke vrti u milionima, nema šanse da dobijete neki značajan broj glasova na izborima", konstatuje Todorović.

U duboko podijeljenom bh. društvu nisu svi isto prošli. Analitičar Esad Bajtal promatra dvije strane - onu na kojoj je narod i onu na kojoj su političari:

„Na narodnoj strani nije ništa riješeno – ni radni odnos, ni penzije, ni plaće. Na narodnoj strani je siromaštvo. Sve ono što čini život bijednim jeste na strani naroda. Na strani politike i političara, a to smo mogli vidjeti u ovim izvještajima koji se odnose ne na velike nego na enormno velike plaće, sve je riješeno. Naši političari nemaju nikakve potrebe da bilo šta mijenjaju. Njima odgovara status quo", smatra Bajtal.

A šta kažu građani o svojim pravima:
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:13 0:00
Direktan link

Iako je održavanje izbora još uvijek pod znakom pitanja jer nisu usvojene izmjene Izbornog zakona, a iz sjedišta evropskih institucija dolaze upozorenja da njihovi rezultati neće biti priznati zbog neprovođenja presude Sejdić-Finci, kampanja političkih partija je počela ranije nego ikada.

„Ako uzmemo u obzir predizbornu kampanju i potrebe partija i njihovih rukovodstava, možemo očekivati nastavak očiglednog modela sukoba, i to sukoba koji je možda više unutarnacionalni, unutaretnički nego međuetnički. Zapravo će ključno biti za svaku partiju da se unutar svoje grupe, unutar svoje nacije dobro pozicionira, a to znači, naravno, i sporadične sukobe sa strankama i sa političkim opcijama iz drugih nacionalnih okruženja", ocjenjuje Đorđe Tomić, Fakultet političkih nauka Banja Luka.

Proces evropskih integracija bi bilo najbolje preskočiti, kako bi se prekinuo crni niz činjenica o BiH i njenim političarima.

„Mislim da se pogotovo u predizbornoj kampanji niko neće mnogo uzrujavati zbog toga što nismo dobili pomak i novo zeleno svjetlo ni status kandidata od EU", navodi Đorđe Tomić.

Bilo bi idealno kada bi se u BiH 2014. godine moglo čuti:

„Da smo bili u ponoru, i jedni su vukli naprijed, jedni nazad, ali mi smo uspjeli.“

To je scena iz nekog drugog filma - iz fudbala - BiH će igrati na Svjetskom prvenstvu u Brazilu:

„Ovo je nešto najljepše što se može desiti ovoj jadnoj Bosni!“
XS
SM
MD
LG