Dostupni linkovi

Protest zbog prebijanja ukrajinske novinarke


Desetine hiljada Ukrajinaca okupilo se na Trgu nezavisnosti u Kijevu u znak protesta zbog brutalnog prebijanja proevropske novinarke Tatjane Čornovol.

Čornovol se bavi istraživačkim radom u vezi s predsednikom Viktorom Janukovičem i njegovom vladajućom elitom

Više od 50.000 demonstranata, koliko ih se okupilo, planiraju da desetinama automobila krenu ka Janukovičevoj rezidenciji Mezigirija koja se, pod jakim obezbedjenjem, nalazi na obalama reke Dnjepar, a za koju Čornovolova tvrdi da ju je predsednik nezakonito "privatizovao", prenosi AFP.

"Odatle ćemo otići do rezidencije predsednika parlamenta, a potom i do premijerove rezidencije", saopštio je ranije danas opozicioni lider Arsenij Jacenjuk, istakavši da opozicija ima tri ključna zahteva: da se oslobode nedužni (demonstranti koje je uhapsila policija), da se uhapse banditi i da se raspusti vlada.

"Planiramo da protestujemo sve dok vlasti ne izmene ustav i ograniče ovlašćenja predsednika", izjavila je penzionerka iz Kijeva Tatjana Kornijenko, okružena mnogobrojnim ukrajinskim zastavama koje, u rukama demonstranata, vijore na centralnom trgu u prestonici Ukrajine.

Ukrajinska novinarka Tatjana Čornovol (34), koja je 25. decembra pretučena i ostavljena u jarku, izjavila je da je napadnuta iz osvete i da se napad "nije dogodio slučajno", pošto je prethodno pokrenula priču o luksuznim rezidencijama ukrajinske političke elite.
XS
SM
MD
LG