Dostupni linkovi

Vučić: Rešeni predmeti svih spornih privatizacija


Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić, izjavio je da su rešeni svi predmeti spornih privatizacija, da je u u više predmeta podignuta optužnica, u četiri tužioci treba da donesu konačnu odluku, a da se u tri - Šinvoz, Žitoprodukt i Srbolek, ispituju još se neki detalji.

"Šteta u spornim privatizacijama iznosi 7,7 milijardi dinara, privedeno je 76 lica, a na osnovu od juče podignutih optužnica biće uhapšeno još 56 lica za 64 krivična dela", izjavio je Vučić.

Vučić je rekao da ne može još da kaže da li u slučajevima spornih privatizacija ima odgovornosti Milana Beka, Dragana Đurića i Mlađana Dinkića.

Tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević rekao je da će sve istrage biti završene u prvoj polovini 2014. godine, a da će neke biti proširene i novim imenima. Radisavljević je izjavio je da do kraja sledeće godine očekuje prve prvostepene presude povodom svih pokrenutih procesa za sporne privatizacije.

Direktor policije Milorada Veljović rekao je da je, što se tiče 24 privatizacije, policija u saradnji sa Tužilaštvom za organizovani kriminal odradila svoj deo posla, da je podento više od 10 prijava i da će Tužilaštvo na osnovu rada policije doneti i druge odluke. "Ima i par slučajeva gde nismo utvrdili postojanje osnova za prijave" rekao je Veljović.

Reč je o slučajevima privatizacije čiju je reviziju i izveštaj o tome u junu 2011. godine zatražila Evropska komisija, nakon što je nekoliko velikih evropskih firmi zatražilo od nje pomoć u zaštiti vlasničkih prava. Na sporne privatizacije je u svojim izveštajima ukazivao i Savet za borbu protiv korupcije.
XS
SM
MD
LG