Dostupni linkovi

Osude napada na Vijesti: Nastavak taktike zastrašivanja


Podgoričke "Vijesti" napadnute eksplozivom
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:56 0:00

Podgoričke "Vijesti" napadnute eksplozivom

Eksploziv velike razorne moći bačen je u četvrtak, nešto prije ponoći, ispred zgrade lista “Vijesti”, ispod prozora glavnog urednika, u trenutku dok je u redakciji bilo 15 novinara.

Pukim slučajem niko nije povrijeđen, a od jake detonacije demolirane su podrumske prostorije i polomljena stakla na prozorima nekoliko kancelarija.

Kamere sa okolnih zgrada su zabilježile dvije osobe, od kojih jedna prilazi zgradi redakcije i pred prozor ostavlja napravu. Nekoliko trenutaka kasnije je došlo do snažne eksplozije i dima. Odmah je na lice mjesta stigla policija koja je obavila uviđaj.

Ironija je da je do, do sada najtežeg ataka na imovinu i novinare dnevnika “Vijesti” došlo u istom danu kada je Vlada oformila komisiju za praćenje istrage ranijih napada.

“Ovo je pokušaj ubistva urednika ’Vijesti’ i očito je on bio cilj jer je dinamit velike, razorne snage bačen upravo ispod njegovog prozora. On je na sreću ostao nepovrijeđen,“ bila je prva reakcija direktora lista “Vijesti” Željka Ivanovića, odmah nakon napada.

Ivanović je napad okvalifikovao kao nezapamćen teroristički atak na taj dnevnik.

Krivicu za ono što se dogodilo, direktno je adresirao na Vladu i premijera Đukanovića:

,,Ovo je kruna politike Vlade i premijera Đukanovića prema nezavisnim medijima, prevashodno prema ‘Vijestima’. Ovo je njihova čestitka za Novu godinu jer su oni i ranije znali da pošalju slične čestitke povodom nekih drugih naših jubileja. Možemo samo da kažemo da će i ovo kao i ono ranije ostati bez rezultata jer on nikada neće moći da uređuje ‘Vijesti’ po svojoj volji i želji.”

Na licu mjesta su bili ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević i direktor policije Slavko Stojanović, koji su osudili napad. Ministar Konjević očekuje da će počinioci biti otkriveni u najkraćem roku.

,,Kada govorimo o napadu na imovinu novinara, medijske kuće ili na samog novinara govorimo o napadu na slobodnu riječi, a to ugrožava demokratiju. Ako nema demokratije onda je to i udar na državu u nekom drugom smislu.”

To isto u izjavi za Glas Amerike očekuje i predsjednik Filip Vujanović koji napad na “Vijesti” doživljava kao izraz primitivizma

,,Napad na redakciju ‘Vijesti’ doživljavam sa maksimalnim ogorčenjem. Mislim da je to iskaz velikog primitivizma, onih koji su se odlučili za taj napad i obaveza države da se bori za istraživačko novinarstvo, za slobodno novinarstvo, za slobodu novinara i slobodu medija i da učine sve da se izvršioci otkriju, da se postupak maksimalno ažurno i brzo završi i da se izvršioci kazne primjereno onome što će biti poruka svima”, kazao je Vujanović.

Oglasio se i premijer Milo Đukanović koji se u emisiji Živa Istina na Atlas TV osvrnuo na bombaški napad na Vijesti i nedavni na stan načelinika Barske policije Miloša Radulovića:

"Očigledno da određene strukture u crnogorskoj državi smatraju da se na takav način mogu šegačiti na račun države je sada dodatno potenciran. Policija i tužilaštvo će morati da pored deklarativne opredijeljenosti dokažu i kompetentnost da se suočavaju sa ovim problemima ili će biti naravno mijenjani. Jer ako nijesmo sposobni da tome stanemo na put onda ostavljamo utisak da mi gubimo rat sa kriminalom", poručio je Đukanović.


Najnoviji atak na list “Vijesti” samo je posljednji u seriji napada na imovinu i novinare tog dnevnika. U avgustu je bačena ekspolozivna naprava ispred kuće novinara Tufika Softića, koji je istraživao slučajeve korupcije i organizovanog kriminala, baš kao i Olivera Lakić kojoj je prijećeno i koja je fizički napadnuta zbog tekstova o švercu cigaretama prema Kosovu i ilegalnoj fabrici duvana u Mojkovcu.

Fizički sa napadnuti i sami glavni urednik i direktor novina Mihailo Jovović i Željko Ivanović. Više puta paljeni su automobili “Vijesti”, kamenovano sjedište lista.

Ironija je da je do sinoćnjeg, najtežeg napada došlo u istom danu kada je Vlada osnovala komisiju koja treba da prati kako teče istraga i rasvjetljavanje svih ranijih slučajeva ataka na novinare.

Njen predsjednik Nikola Marković, koji je zamjenik glavnog urednika dnevnika “Dan”, čiji je direktor Duško Jovanović ubijen još 2004. godine i čije ubistvo ni do danas nije riješeno, za Radio Slobodna Evropa kaže:

“To doživljavam kao krvavu poruku organizovanog kriminala nezavisnim medijima i njihov strah od rada, kako nezavisnih medija tako i od novoformirane komisije. Smatram da je formiranje komisije dobar potez i njen je zadatak da izvrši dodatni pritisak na državne organe kako bi se makar neki od ovih slučajeva riješili.”

Riječi osude i poziva na odgovornost stigle su Američke ambasade koja poručuje kako pažljivo prati slobodu medija u Crnoj Gori i očekuje rješavanje ovog i drugih neriješenih napada na crnogorske novinare. U saopštenju se navodi kako “sve očigledniji trend ciljanog nasilja i zastrašivanja novinara i medija u Crnoj Gori predstavlja neprihvatljivo kršenje slobode medija i nema mjesta u modernom demokratskom društvu”.

Riječi osude i poziva na odgovornost, zbog nekažnjavanja ranijih ugrožavanja medijskih sloboda, stigle su iz OEBS-a i brojnih domaćih nevladinih organizacija, Udruženja pravnika, pojedinih političkih partija, koji upiru prstom u Vladu, tužilaštvo i policiju.

“Očigledno je da se sada radi o kampanji napada na ‘Vijesti’ od kojih država niti jedan do sada nije potpuno rasvetlila. Sada kada pogledate činjenicu da ih je prvi čovek vlade nazvao medijskom mafijom i ako javnosti nije poznato da su oni pod bilo kakvom krivičnom optužbom, a pogotovo ne za zločinačko udruživanje, onda vas kao običnog građanina podilazi jeza. Možete zamisliti kako se ovde osećaju novinari koji se bave istraživačkim novinarstvom. Akcija za ljudska prava apeluje kao i do sada svaki put da se ovaj kao i svi do sada napadi istraže i tražimo da se nađu nalogodavci i da se utvrdi motiv jer je to od ključnog značaja za slobodu izražavanja u Crnoj Gori”, kazala je Tea Gorjanc Prelević iz Akcije za ljudska prava.

Centar za građansko obrazovanje u saopštenju konstatuje kako je bacanje eksploziva na list “Vijesti” do te mjere zabrinjavajuća poruka za Crnu Gora, da to može da utiče na usporavanje procesa pregovora sa Evropskom unijom .Koliko u međuvremenu posljednji atak na “Vijesti”, koji je mogao da se završi tragično po brojne novinare koji su bili u redakciji, dekuražuje i obesmišljavanja bavljenje novinarstvom u Crnoj Gori?

Nikola Marković odgovara:

“Siguran sam da je za sve nezavisne medije ovo podstrek da još jače istražuju i pišu o organizovanom kriminalu i njegovoj sprezi sa pojedinim strukturama.”
XS
SM
MD
LG