Dostupni linkovi

Šta je pozadina Đukanovićevog poziva Srbima da uđu u Vladu?


Milo Đukanović
Milo Đukanović
Trend poboljšanja odnosa na relaciji Podgorica – Beograd i sve bliskije odnose i tješnju saradnju crnogorske Vlade sa novom vlasti u Srbiji, kao i otopljavanje na relaciji sa Srpskom crkvom, prate i sve učestaliji pozivi premijera Mila Đukanovića političkim predstavnicima Srba da uđu u njegovu Vladu.

Da li je Đukanoviću na srcu pokušaj nacionalnog pomirenja u još uvijek podijeljenoj Crnoj Gori ili takvim pozivima pokušava da disciplinuje manjeg kaolicionog partnera SDP i dodatno oslabi opoziciju?

Premijer Milo Đukanović u subotu je ponovio ono što je potencirao i uoči nedavne posjete Beogradu - kako bi za Crnu Goru bilo korisno da u njenu Vladu uđu politički predstavnici Srba. Njegova Demokratska partija socijalista se, kako je naglasio, nije šalila kada je pozvala druge partije da uđu u vladajuću koaliciju:

"Nijesmo se šalili, zaista želimo da širimo koaliciju jer mislimo da bi to bilo u interesu Crne Gore. Smatrali smo da za početak treba obnoviti tu ideju koja je stara nekoliko godina", poručio je.

Đukanovićeve pozive o ulasku Srba u Vladu okuraživali su predstavnici Vlade Srbije i pojedini sveštenici Srpske crkve, tvrdeći kako bi na taj način prestale podjele u Crnoj Gori.

Đukanović posle decenije u Srbiji

Prvi put nakon deset godina premijer Crne Gore Milo Đukanović je početkom decembra 2013. bio u zvaničnoj poseti Srbiji.

Od obnove državnosti Crne Gore do kraja mandata prethodne vlasti između dve države vladali su zategnuti odnosi.

Kulminirali su 2008. godine, priznanjem Kosova od strane Crne Gore, kada je Srbija prekinula diplomatske odnose sa Podgoricom, čiju je ambasadorku praktično proterala iz Beograda.

Između dveju zemalja tek dolaskom aktuelne vlasti na čelo Srbije počinju da se uspostavlja kurs normalizacije odnosa.

OPŠIRNIJE...
Najnovija poruka na tom fonu stigla je i od samog premijera Ivice Dačića koji je koliko juče pozvao Srbe u Crnoj Gori da uđu u vlast jer bi to bio najbolji način da se zaštite nacionalni interesi Srba koji žive u dijaspori.

"Mi moramo da se borimo za srpske nacionalne interese u Crnoj Gori a ta borba se ostvaruje tako što pobjeđujete, što ste u vlasti", naglasio je Dačić.

Sa druge strane, Đukanovićeva inicijativa o širenju vladajuće koalicije naišla je na konfuzne odgovore unutar Crne Gore. Najprije je lider Nove srpske demokratije Andrija Mandić odbio mogućnost da ta partija razgovara o ulasku u Vladu, što u izjavi za Radio Slobodna Evropa ponavlja i funkcioner te partije i šef poslaničkog kluba Demokratskog fronta Goran Danilović:

"Đukanović šalje poziv kao da nas uvodi u kuću Velikog brata. Sa NOVOM, bez obzira koliko bilo teško stanje našeg naroda i koliko stanje teško bilo za našu politiku se tako ne pregovara. Mi da smo htjeli tako da se omalovažavamo i prodajemo mogli smo to davno da uradimo", kaže Danilović.

Spekulacije kako je Đukanović zapravo ciljao na Socijalističku narodnu partiju ojačale su reakcije iz te partije koja navodno odavno koketira sa Đukanovićevom DPS.

Najprije je reagovao šef poslaničkog kluba stranke Aleksandar Damjanović, koji nije isključio diskusiju sa Đukanovićem o kako je rekao “načinu na koji će razgovarati“ i dodao kako će u odluci o tome saslušati stav Srpske crkve u Crnoj Gori. Dan kasnije demantovao je da bi se ti razgovori odnosili na mogućnost ulaska u Vladu, dok je lider SNP Srđan Milić bio još eksplicitniji:

Srđan Milić
Srđan Milić
"Ti razgovori mogu da budu socio-ekonomski razgovori i o drugim pitanjima ali ne mogu da budu o koaliciji, o proširenju, jer je SNP ozbiljna i organizovana partija. Ako neko želi nešto da razgovara oko vlade može nako slijedećih izbora. Zato pozivam predsjednika DPS i SDP ili da riješe svoje probleme ili da nas ne zamajavaju više nego da krenemo u nove izbore."

Ako i Nova i SNP odbacuju bilo kakvu šansu da se pridruže Đukanovićevoj Vladi, šta je onda bio cilj premijerovog poziva? Goran Danilović ne smatra da se iza njega krije Đukanovićeva iskrena želja da doprinese unutrašnjem pomirenju, već namjera da stabilizuje svoju partiju a destabilizuje i pokuša da disciplinuje koalicionog saveznika, oličenog u SDP-u.

"Mi u NOVOJ razumijemo da sada srpski narod koji je voljom Đukanovića marginalizovan, doveden do ruba egzistencije, diskriminisan prilikom zapošljavanja u javnom sektoru, u obrazovnom sistemu je sada poželjan partner jer treba poslati poruke SDP-u. Strašno je što Đukanović misli da cio jedan narod i njegovi politički predstavnici mogu da budu kusur u podmirivanju političkih računa", navodi Danilović.

I na kraju, šta o Đukanovićevom pozivu srpskim partijama da prošire vladajuću koaliciju kaže Džavid Šabović iz Socijaldemokratske partije koji se dosad nije ustezao u svom kritičkom odnosu prema dominantnom koalicionom partneru, sa kim se SDP sve češće mimoilazi po mnogim pitanjima?

"Činjenica je da DPS ima takvo ponašanje kakvo ima da misli da će sa širenjem koalicije uticati na naše određenje. Ne može da nas zaplaši i sretno im bilo. Naš narod kaže da prva ljubav zaborava nema. Ja mislim das u najbolje rješenje izbori da svako ide posebno i da onda narod izabere ono što je najbolje za Crnu Goru", zaključuje Šabović.
XS
SM
MD
LG