Dostupni linkovi

Apeli iz državnog vrha: Rasvijetliti napad na načelnika barske policije


Zgrada u kojoj je stan Miloša Radulovića, foto: cdm.me
Zgrada u kojoj je stan Miloša Radulovića, foto: cdm.me
U podgoričkom naselju Blok 9 prije dvije noći bačena je bomba na stan načelnika barske policije Miloša Radulovića.To je treći napad na načelnika barske policije i njegovu porodicu. Uslijedila je oštra rekacija državnih organa, doduše kroz pozive nadležnih ministara da se cijeli slučaj što prije rasvijetli i počinioci privedu pravdi.

Ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević najoštrije je osudio podmetanje eksplozivne naprave ispred stana načelnika Centra bezbjednosti Bar Miloša Radulovića. Konjević je, kako je saopšteno iz Ministarstva unutrašnjih poslova, o ovome razgovarao sa direktorom policije i saopštio da je očekivanje i javnosti da "ovaj svirepi akt mora biti rasvijetljen“.

"Napad na načelnika Centra bezbjednosti Bar je napad na sve pripadnike Ministarstva i u konačnom napad na državu", poručio je Konjević.

Vršilac dužnosti vrhovnog državnog tužioca Veselin Vučković naveo je da policija sa dežurnim zamjenikom Osnovnog državnog tužioca izuzima dokaze i radi na slučaju. Na osnovu dosadašnje istrage, kazao je, djelo se može kvalifikovati kao "izazivanje opšte opasnosti".

"Imamo događaj koji je sada u operativnoj fazi, prikupljamo materijalne dokaze, u toku je i obrada lica mjesta i prirpema podataka za vještačenja. Policija prikuplja i izjave lica koja bi mogla da pruže određena saznanja o ovom događaju", naveo je Vučković.

Ministar pravde i potpredsjednik Vlade Duško Marković kazao je da nadležni državni organi, policija i tužilaštvo u što kraćem roku treba da rasvijetle sve češće napade na policijske službenike.

"Moja ocjena je da ovakva situacija zabrinjava i da je neprihvatljiva. Ako je neko mislio da može da se obračuna sa državom na ovakav način, u pravoj je zabludi. Država u svakom slučaju nijednu bitku na pitanju vladavine prava i sigurnosti ne može izgubiti, pa ni ovu. Očigledno ulazimo u fazu sređivanja stanja u zemlji i stvaranja ambijenta u kojem kriminal i nosioci kriminala imaju sve manje prostora", zaključio je Marković.

Da se situacija ipak ne smiruje, kako reče ministar Marković, pokazuje i činjenica da je preksinoćni napad na načelnika Centra bezbjednosti Bar Miloša Radulovića ukupno treći napad i drugi u proteklih pola godine.

Država mora rasvijetliti napad na Radulovića jer se sve događa u trenutku kada Crna Gora otvara poglavlja o vladavini prava i borbi protiv organizovanog kriminala, kaže za naš program član Odbora za bezbjednost iz vladajuće DPS Ljubo Škrelja:

"Mislim da reakcije treba očekivati u tom pravcu da će država da se uhvati u koštac sa ovim događajima koji apsolutno ne idu u prilog putu Crne Gore ka EU i najmanje sada kada otvaramo poglavlja 23 i 24. Država treba da bude odlučna u suzbijanju ovakvih napada jer je napad na službeno lice napad na državu", naglašava Škrelja.

Inače, situacija u Baru već duže zaokuplja pažnju javnosti zbog ubistava u kojima su glavni akteri pripadnici kriminalnog miljea iz tog grada.

Na osnovu izrađene Procjene opasnosti od organizovanog kriminala u Crnoj Gori iz 2011, utvrđeno je da na teritoriji Bara djeluje šest organizovanih kriminalnih grupa.

Među pripadnicima barskog klana su i ubice policijskog inspektora Slavoljuba Šćekića koji je likvidiran u maju 2005. godine ispred porodične kuće u podgoričkom naselju Tološi.

Iako su godinama policijski podaci pokazivali visok stepen kriminaliteta u Baru, on je posebnu pažnju tužilaštva, MUP- a i Ministarstva pravde zaslužio tek nakon to je baranin Šćepan Bujić u februaru hicima iz pištolja ubio braću Dejana i Ljubomira Gojačanina.

Država je poslije tog brutalnog ubistva iz februara ove godine kao prvi odgovor kriminalu u taj lučki grad poslala gotovo cjelokupan sastav Posebne jedinice policije.
XS
SM
MD
LG