Dostupni linkovi

Zagađenje zbog siromaštva guši Atinu



Atinjani su se zatvorili u kuće po uputstvu Ministarstva za okolinu koje ih je za vikend upozorilo na zagađenje vazduha bez presedana zbog grejanja na drva i ugalj čemu su mnogi pribegli više nemajući novca za centralno grejanje i grejanje na struju.

Ministarstvo za okolinu, energetiku i klimatske promene je reagovalo na sada već nekontrolisano korišćenje kamina koji su do krize imali tek samo dekorativnu ulogu u stanovima i kućama.

To ministarstvo i Ministasrtvo zdravlja su stotinama hiljada žitelja petomilionske Atine, starijim od 65 godina, preporučili da nikako ne izlaze napolje, a astmatičarima ukazali da ne oklevaju da češće uzimaju prepisane lekove da bi olakšali disanje.

Po merenju Ministartsva za okolinu, koncentracija mikro-čestica bila je za vikend u Atini drastično iznad 100 mikrograma po kubnom metro vazduha što je, po zakonu, granica za proglašenje ekološke uzbune.

Uprkos upozorenju, zagađenje je jutros bilo na nekim mernim stanicama u Atini i iznad 150 mikrograma što je, po zakonu, osnova za proglašenje vanrednih mera, prenose grčki mediji.
XS
SM
MD
LG