Dostupni linkovi

Oko 6 miliona Kolumbijaca žrtve oružanog sukoba od 1960-ih



Oko šest miliona Kolumbijaca trenutno se smatraju žrtvama oružanog sukoba koji potresa njihovu zemlju već pola veka, saopštila je organizacija zadužena za ovo pitanje.

“U našem registru je do 10. decembra upisana 5.966.041 osoba, od kojih je oko pet miliona prisilno raseljeno”, izjavila je Paula Gaviria, direktorica Jedinice za brigu i reparacije žrtava u razgovoru za kolumbijski radio RCN.

U kolumbijskom sukobu, u koji su umešane gerile, paravojne milicije i kriminalne bande, bilo je nekoliko stotina hiljada mrtvih.

Glavne pobunjeničke grupe Revolucionarne naoružane snage Kolumbije (FARC), osnovane 1964. godine u jeku seljačke pobune, otvorile su pre više od godinu dana mirovne pregovore s vlastima. Obeštećivanje žrtava predstavlja jedno od poglavlja pregovora.

Ova marksistička gerila, koja broji oko 8.000 boraca, odgovorna je za 39 posto registriranih žrtava, kazala je Gaviria.

Vlada Huana Manuela Santosa, koja je inicirala pregovore s FARC-om, već je inicirala donošenje zakona u korist žrtava koji podrazumeva novčana sredstva i vraćanje zemlje, što znači da bi dva miliona hektara zaplenjene zemlje trebalo da bude vraćeno, kao i četiri miliona hektara napuštene zemlje.
XS
SM
MD
LG