Dostupni linkovi

Vlada Španije o pooštravanju zakona o abortusu


Španska vlada je najavila da će se danas njeni ministri sastati kako bi razgovarali o pooštrenju zakona o abortusu.

To je navelo organizacije za pravo na prekid trudnoće da građane pozove da održe proteste širom zemlje.

Konzervativna vlada na čelu sa premijerom Marijanom Rahojem će danas na sastanku kabineta razmotriti reforme zakona o abortusu, rekao je novinarima španski ministar unutrašnjih poslova Horhe Fernandes Dijas, ne navodeći detalje planiranih promena, prenela je agencija AFP.

U javnosti se, međutim, očekuje da će biti ukinuta reforma zakona o abortusu koju je 2010. sprovela bivša socijalistička vlada, a koja je ženama dala pravo da na sopstveni zahtev izvrše abortus do 14 nedelje trudnoće. Ta reforma je ženama takođe pružila zakonsko pravo na prekid trudnoće stare do 22 nedelje u slučajevima kad je život majke bio ugrožen ili ako fetus ima teže deformitete.

Prema starom zakonu iz 1985, abortus se u Španiji smatrao zločinom osim u slučajevima silovanja, rizika po majčino zdravlje ili deformacije fetusa. Aktuelni ministar pravde u španskoj vladi Alberto Galjardon je najavio sličan zakon, ali koji bi možda čak išao i dalje, pa bi bili zabranjeni i abortusi u slučaju malformacija.

Direktor španskog Udruženja za planiranje roditeljstva Luis Enrike Sančes je upozorio da bi se, ukoliko takav zakon stupi na snagu, oko 3.000 žena koje godišnje abortiraju zbog deformacija fetusa našle u "bezizlaznom stanju".

"U tom slučaju bismo se ponovo našli u situaciji u kojoj smo bili osamdesetih godina prošlog veka, kad su Španjolke na prekid trudnoće morale da idu u Englesku i Francusku", upozorio je Sančes.
XS
SM
MD
LG