Dostupni linkovi

Između 400 i 500 mrtvih u Južnom Sudanu


U sukobima u glavnom gradu Južnog Sudana Džubi poginulo je između 400 i 500 ljudi, a skoro 15.000 stanovnika našlo je utočište u bazama UN posle neuspelog državnog udara u nedelju, javili su zvaničnici međunarodne organizacije.

Sukobi su izbili dan posle objave predsednika Salva Kira da je sprečen državni udar. Između 400 i 500 tela prebačeno je u bolnice u Džubi posle sukoba između suprostavljenih frakcija vojske, naveo je pomoćnik generalnog sekretara UN za mirovne operacije Erve Ladsu rekao je pred Savetom bezbednosti UN.

On je dodao da je 800 ljudi povređeno u tim sukobima između snaga vernim južnosudanskom predsedniku Salva Kiru i onima koji podržavaju jednog od njegovih protivnika, prenele su diplomate prisutne na toj sednici.

U noći od ponedeljka na utorak čuli su se novi pucnji i detonacije u raznim delovima grada uprkos policijskom času na snazi od 18.00 časova uveče do jutra, a stanovnici su se zatvorili u svoje kuće, rekao je jedan novinar agencije Frans pres.

Vlada Južnog Sudana juče je objavila da je uhapšeno deset zvaničnika "u vezi državnog udara" koji je osujećen u nedelju.

Predsednik Salva Kir optužio je svog političkog rivala, bivšeg potpredsednika Rieka Mašara koji je smenjen u julu da je pripremao državni udar sa vojnicima njemu lojalnim.

Među deset uhapšenih je osam bivših ministara otpuštenih u julu, ali ne i Mašar koji je prema navodima vlasti u bekstvu i za kim se traga. Traga se za još četiri istaknute političke ličnosti iz Južnog Sudana. Za sada je nepoznato gde je Mašar.
XS
SM
MD
LG