Dostupni linkovi

Nikšić: Radnici Metalca počinju štrajk glađu


Radnici nekadašnjeg nikšićkog Metalca počeće danas štrak glađu nezadovljni odnosom nadležnih u preduzeću i državi kojima se već danima bezuspješno obraćaju za pomoć.

Predsjednik jedne od sindikalnih organizacija Metalca, Radisav Jauković, rekao je da su zaposleni odlučili da počnu štrajk glađu, jer su dovedeni do ivice egzistencije čekajući na isplatu sedam zarada i pokretanje proizvodnje koje u preduzeću nema skoro godinu.

On je saopštio da je izvršni dierektor Metalca, Nikola Furundžić, radnicima dao ugovore o radu na neodređeno, ali i da nikavog pomaka u pokretanju proizvodne nema.

Furundžić je, kako tvrdi Jauković, bio obavezan da, shodno dobijenoj garanciji od Vlade na iznos od 1,5 miliona EUR, pokrene proizvodnju. Radnici su očekivali i pomoć nadležnih ministarstva, ali je ona izostala.

Radnici Metalca štrajkuju od 25. novembra tražeći regulisanje pravnog statusa, isplatu sedam zarada, povezivanju staža za 22 mjeseca i pokretanju proizvodnje. Oni su prošle sedmice protestovali ispred zgrade Opštine Nikšić, a u srijedu su se okupili ispred Ministarstva ekonomije u Podgorici. Proteste u Podgorici su prekinuli nakon sastanka sa ministrom ekonomije, Vladimirom Kavarićem, koji im je obećao pomoć.

Metalac u stečaju je 2004. godine kupio Goran Mladenović iz Slovenije za 450 hiljada EUR. On je prošle godine počeo dobrovoljnu likvidaciju firme tvrdeći da ne može poslovati zbog duga od oko tri miliona i nemogućnosti rada u Croj Gori.
XS
SM
MD
LG