Dostupni linkovi

Odbačen zahtjev za revizijom presude Rasimu Deliću


Haški sud (ICTY) objavio je kako je odbačen zahtjev obitelji generala Armije Bosni i Hercegovine Rasima Delića za revizijom njegove presude. U obrazloženju je istaknuto da po pravilima suda nitko ne može osim optuženika osobno podnijeti zahtjev za revizijom presude, a budući da je Delić preminuo to nije moguće.

„Jurisdikcija Tribunala je limitirana na žive optuženike ili osuđenike“, stoji u odbijenici potpisanoj od strane potpredsjednika UN-ovog suda Carmela Agiusa.

Pokojni Delić, bivši zapovjednik Glavnog štaba Armije BiH (ABiH), na čije je mjesto imenovan 1993. godine, osuđen je na tri godine zatvora jer nije poduzeo nužne i razumne mjere da spriječi ili kazni zločine mudžahedina nad srpskim zarobljenicima u selu Livade i logoru “Kamenica” u blizini Zavidovića 1995. godine.

Ove godine odvjetnica Vasvija Vidović zatražila je ukidanje presude Deliću zbog nedavnog pisma suca Haškog suda Frederika Harhoffa, koji je optužio predsjednika suda Theodora Merona za niz oslobađajućih presuda po zapovjednoj odgovornosti vojnih i policijskih dužnosnika s područja bivše Jugoslavije.

Zbog pisma Harhoffa poništavanje prvostupanjske osuđujuće presude od 22 godina zatvora zbog zločina nad nesrpskim stanovništvom zatražili su i bivši policijski visoki dužnosnici policije Republike Srpske Mićo Stanišić i Stojan Župljanin.
XS
SM
MD
LG