Dostupni linkovi

Cvijanović i Dačić potpisali Memorandum o poslovno-tehničkoj saradnji


Predsjednici vlada Srbije i Republike Srpske, Ivica Dačić i Željka Cvijanović, potpisali su u ponedjeljak u Banjaluci Memorandum o poslovno-tehničkoj saradnji, javlja dopisnica RSE.

Glavna tema sastanka vlada RS i Srbije bio je energetski sektor, posebno projekat Južni tok. Premijerka RS, Željka Cvijanović, rekla je da se radi na izradi zakona, pripremi dokumentacije i podršci u tehničkom smislu, a realizacija u RS očekuje se u septembru naredne godine.

„Razgovarali smo i o projektu Podrinje koji obuhvata više sektora – projekat Srednja Drina, most između Bratunca i Ljubovije, Andrićgrad i Andrićev institut, kao i o saradnji lokalnih nivoa i privrednih komora Podrinja.“

Civjanović je navela da su razgovarali i o saradnji u oblasti vazdušnog saobraćaja.

„Dogovoreno je takođe da na čelu zajedničkog odbora za obilježavanje stogodišnjice Prvog svjetskog rata budu predsjednici Republike Srpske i Srbije, Milorad Dodik i Tomislav Nikolić".

Premijer Srbije Ivica Dačić istakao je takođe Južni tok kao centralni projekat saradnje sa RS i naglasio da se završavaju sve pravne pretpostavke za njegov krak u RS.

„Republika Srpska može očekivati veliku podršku od Srbije i traženje zajedničkih interesa kako političkih, tako i ekonomskih“, istakao je Dačić.

Govoreći o pozitivnom izvještaju na osnovu kojeg bi Srbija krajem januara ušla u proces pregovora Dačić je rekao: „To su istorijski rezultati vlade Srbije za godinu i po jer smo otvorili pregovore i utrli put dijalogu kao načinu izlaska iz ćorsokaka“.

Na sastanku dviju vlada pokrenute su inicijative o zajedničkom nastupu na ino tržištu i objedinjavanju proizvodnje posebno u oblasti poljoprivrede.
XS
SM
MD
LG