Dostupni linkovi

Rusija postavila raketne baterije na granice s EU


Rusija je postavila nekoliko raketnh baterija na granice s Evropskom unijom kao odgovor na plan evropskog proturaketnog štita, objavio je u subotu njemački dnevni list Bild pozivajući se na "sigurnosne izvore".

Bild objašnjava da povjerljive satelitske slike, ne precizirajući gdje su objavljene i kojeg datuma, pokazuju da je "dvocifren broj raketnih baterija Iskander-M koje su postavljene "u 12 posljednjih mjeseci" u ruskoj enklavi Kalinjingrad, između Poljske i Litvanije, duž ruske granice s baltičkim zemljama.

Ove rakete mogu imati konvencionalno i nuklearno punjenje, dodaje Bild, a njihov maksimalni domet je oko 500 kilometara zbog čega bi napad na Berlin bio moguć, jer između Kalinjingrada i Berlina ima 527 kilometara ptičjeg leta.

Prema pisanju Bilda, Rusija tako izvršava prijetnju koju je formulirala kada je objavljen plan NATO-vog proturaketnog štita koji se temelji na američkoj tehnologiji.

Ovaj štit je već nekoliko godina glavni razlog sporenja između NATO-a i Rusije. NATO ga predstavlja kao zašitu evropskih zemalja članica Alijanse od eventualne iranske balističke prijetnje, ali ga Rusija smatra prijetnjom njenoj sigurnosti.
XS
SM
MD
LG