Dostupni linkovi

SAD poziva Kinu da oslobodi Nobelovca Liju Sjaoboa



Pet godina od kada je zatvoren kineski Nobelovac Liju Sjaobo, SAD su apelovale za njegovo oslobađanje i za okončanje nezvaničnog kućnog pritvora njegove supruge.

Vašington je i dalje jako zabrinut zbog ophođenja prema ovom paru kao i prema drugim uhapšenim kritičarima vlade, izjavio je državni sekretar SAD Džon Keri.

Liju Sjaobo je pritvoren 8. decembra 2008, a od 2009. godine služi 11-ogodišnju kaznu zatvora zbog "subverzije", kao jedan od pisaca Povelje 08, teksta u kome se poziva na uvođenje višestranačke demokratije u Kini.

On je dobio Nobelovu nagradu za mir 2010. "zbog svoje dugogodišnje i nenasilne borbe za fundamentalna ljudska prava u Kini".

Kineska vlada tada je osudila dodjeljivanje ove nagrade i prekinula veliki dio svojih ekonomskih kontakata sa Norveškom gdje je nagrada dodijeljena.

Peking je do sada odbacivao pozive Vašingtona u vezi Liju Sjaoboa, smatrajući ih miješanje u njegove unutrašnje poslove i nije dao nikavu pravnu osnovu za kucni pritvor Liju Sija, koja ne može da izlazi iz svog stana tri godine iako nije ni za šta osuđena.
XS
SM
MD
LG