Dostupni linkovi

Završen Samit OEBS-a


Dvadeseti ministarski samit Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) u Kijevu završen je u petak odlukama o posvećenosti rešavanja dugotrajnih konflikata, jačanju angažovanja organizacije u oblasti energetike i životne sredine, povećanju napora u suočavanju sa transnacionalnim pretnjama, i zaključivanju sporazuma verskim slobodama i o Romima, kao i reafirmisanju helsinškog +40 procesa.

Dugotrajni konflikti bili su važan prioritet ukrajinskog predsedavanja OEBS, podsetio je predsedavajući i šef ukrajinske diplomatije Leonid Kožara, dodajući da ministarsko saopštenje o Transdnjestarskom dogovoru sadrži snažan signal zajedničkog opredeljenja da se postigne napredak ka održivom rešenju.

On je dodao da su ministri, takođe, podržali novu dinamiku u bilateralnom dijalogu na najvišem nivou između Azerbejdžana i Jermenije.

Donete su i političko vojne odluke, kao na primer, odluke o neširenju oružja i transnacionalnih pretnji.

Po prvi put u poslednje tri godine ministri su usvojili i odluke koje se tiču slobode mišljenja, pitanja savesti, vere i uverenja, kao i odluke za poboljšanje situacije Roma i Sintija na prostoru koji pokriva OEBS, navodi Tanjug.

Kožara je pozdravio pozitivan odjek dobijen od učesnika Samita u Kijevu, koji je rezultirao usvajanjem 11 odluka, izjava i deklaracija o širokom spektru pitanja agende OEBS.
XS
SM
MD
LG