Dostupni linkovi

Pregovori STO u ćorsokaku



Pregovori na skupu Svetske trgovinske organizacije (STO) u Baliju o sporazumu koji bi globalnu trgovinu mogao povećati za hiljadu milijardi dolara zapali su ćorsokak pošto je Indija odbila odredbe o subvencijama poljoprivredi.

Indija se protivi odredbama koje mogu ugroziti subvencije za žitarice što pomaže ishrani siromašnih. Indijski ministar trgovine Anand Šarma je rekao da se pomaže milionima poljoprivredinika dodajući da "Indija o bezbednost hrane ne može pregovarati".

Američki predstavnik Majkl Froman zatražio je od 159 čanica STO da premoste razlike kako bi postigli sporazum o svetskoj trgovini.

"Nemojmo zaslađivati stvarnost: Odlazak s Balija ove nedelje bez sporazuma naneo bi težak udarac STO kao forumu za multilateralne pregovore", rekao je Froman, dodajući da bi nepostizanje sporazuma najviše osetile članice koje najmanje mogu podneti gubitke.

Evropski komesar za trgovinu Karel de Guht rekao je da bojazni Indije ne bi trebalo da ugroze sporazum i da je moguće postići rešenje ako po spornom pitanju svi pokažu neophodnu fleksibilnost.

Pregovori u Baliju će doneti ili sporazum koji bi globanoj trgovini mogao doneti hiljadu milijardi dolara ili dovesti u pitanje značaj STO kao foruma za pregovore.

STO procenjuje da bi ublažavanje carinskih barijera povećalo svetsku trgovinu sa sadašnjih 22.000 milijarde doalra na 23.000 milijardi dolara.
XS
SM
MD
LG