Dostupni linkovi

Za lidere iz FBiH praški sastanak uspješan, Bosić nezadovoljan


Zlatko Lagumdžija, Bakir Izetbegović i Fahrudin Radončić na konferenciji za novinare u Pragu
Zlatko Lagumdžija, Bakir Izetbegović i Fahrudin Radončić na konferenciji za novinare u Pragu
Lideri stranaka iz Federacije BiH, Bakir Izetbegović (SDA), Zlatko Lagumdžija (SDP) i Martin Raguž (HDZ 1990) vratili su se iz Praga, gdje su u ponedjeljak i tokom noći sa čelnicima ostalih stranaka (SBB, SNSD, SDS) i predstavnicima Evropske unije pregovarali o provođenju presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju "Sejdić-Finci". Za razliku od lidera SDS-a Mladena Bosića, razgovore u Pragu ocjenili su izuzetno uspješnim.

Prema riječima zamjenika predsjednika SDA Bakira Izetbegovića, definisano je rješenje presude "Sejdić - Finci", a koje se odnosi na način biranja delegata u Domu naroda.

“Model je obuhvatio ne samo grupu ostalih nego i pravo pripadnika konsitutivnih naroda da budu u Domu naroda iz oba entiteta”, pojasnio je Izetbegović.

Lider SDS-a Mladen Bosić potvrdio je novinarima kako se radi o novom prijedlogu koji je došao od SNSD-a, a kojeg on smatra štetnim po RS.

“Taj novi prijedlog za Dom naroda podrazumijeva da klubovi konstitutivnih naroda umjesto pet broje po sedam članova, da se dva člana srpskog kluba biraju u FBiH, a po jedan član bošnjačkog i hrvatskog kluba biraju u RS, što je za nas neprihvatljivo. Ovakav prijedlog ima podršku većine, uključujući i SNSD-a, tako da ga mogu izglasati bez nas”, poručio je Bosić.

Lider SDS-a nije se složio oko ocjene evropskih zvaničnika, ali i svojih kolega iz SDA, SDP-a i HDZ1990, kako je sastanak u Pragu bio izuzetno uspješan rekavši kako su startne pozicije toliko udaljene da smatra da se sastanak organizovao „da se ne postigne dogovor“.

Bosić je kao jednog od najvećih "krivaca" za neuspjeh sastanka i pregovora u Pragu imenovao lidera HDZ-a Dragana Čovića.

“Čini mi se da je krajnji cilj uništavanje Dejtonskog mirovnog sporazuma i stavljanje čitave situacije ponovo na stol, što je više nego opasna igra“, izjavio je Mladen Bosić.

Lider SDP-a Zlatko Lagumdžija, s druge strane, naglasio je da dogovor oko izbora delegata u Domu naroda predstavlja veliki iskorak, te da se praktično došlo i do samog rješenja presude.

Kada je u pitanju izbor članova Predsjedništva BiH, Lagumdžija je kazao:

„Iskreno se nadam i pozivam Dragana Čovića da se odmori, da se konsoliduje i proba doći do jednog ozbiljnijeg prijedloga za 11. tačku. Ne zamjeram nikome što jutros nismo došli do rješenja jer hoću da smatram da se ipak radilo o jednoj nervozi i premoru ljudi poslije tako dugog puta i sastanka.“

Zamjenik predsjednika SDA Bakir Izetbegović pojasnio je da je deset tačaka osnovnog modela oko Predsjedništva BiH praktično usaglašeno, odnosno da je ostala, uslovno rečeno, jedanaesta tačka - dodatni mehanizam koji garantuje da neće biti nametanja izborne volje.

HDZ-u BiH u ponedjeljak je ponuđen model 5+5 uz određene preinake, no u ovoj stranci su model odbili, potvrdio je Izetbegović.

„Po modelu koji smo mi ponudili - pet kantona koji trebaju dati podršku prvoizbranom, a zatim sljedećih pet kantona koji trebaju dati podršku drugoizabranim. Po tom modelu, koji smo mi bili spremni podržati na svakim poslijeratnim izborima, HDZ bi dao člana Predsjedništva. Ali to ovoj stranci nije bilo dovoljno. Zato smo predložili dodatni mehanizam koji onemogućava da u ovu drugu grupu od pet uđe kanton sa velikim brojem bošnjačkih glasova, ali ni to nije bilo dovoljno,“ kazao je Izetbegović dodavši i kako se nada da će ovo pitanje biti riješeno na sastanku u Sarajevu.

Predsjednik HDZ1990 Martin Raguž takođe je dodao:

"Mi smo zaista blizu rješenja, koje nije jednostavno i zbog toga izgleda komplicirano iz dva razloga. Prvi, presudom Evropskog suda za ljudska prava de facto otvara se Dejtonski sporazum i počinje njegova europeizacija. To je jedan novi, historijski proces za koji svi trebamo biti spremni - i za to treba vremena."

Nakon povratka iz Praga, u narednim danima eksperti stranaka koje učestvuju u pregovorima oko provođnja presude "Sejdić - Finci" sastat će se u Sarajevu, nakon čega će lideri putovati u Brisel, gdje bi, kao i mnogo puta do sada, trebali naći konačno rješenje.
  • Slika 16x9

    Tina Jelin - Dizdar

    Novinarstvom se počela baviti 1996. godine. Od 1998. radi za Radio Slobodna Evropa. Bila je i stalni suradnik Studija 88,  Radija101, Reuters-a. Višestruko nagrađivana novinarka.

XS
SM
MD
LG