Dostupni linkovi

Podgorica bez izvinjenja Moskve: Odmazda zbog KAP-a?


Aleksandar Čepurin
Aleksandar Čepurin
Ni nekoliko dana nakon diplomatskog skandala koji je izazvao ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Čepurin, izjavom kako su NATO integracije Crne Gore “majmunska posla “, ne stišavaju se reakcije u Podgorici, ni na zvaničnom ni na nezvaničnom nivou. Crnogorsko ministarstvo vanjskih poslova naložilo je svojim ambasadorima u Beogradu i Moskvi da razgovaraju sa ruskim diplomatama ali Kremlj nije reagovao posipajući se pepelom. Sa svim tim koincidira odluka donedavnih ruskih vlasnika podgoričkog kombinata aluminijuma da pokrenu međunarodnu arbitražu i od Crne Gore zatraže odštetu od 100 miliona eura.

“Takve izjave nijesu primjerene i jednostavno mora uslijediti izvinjenje za jednu takvu izjavu, nakon svega ovoga“, nedavno je izjavio Savo Kentera iz Atlantskog vijeća Crne Gore za RSE. Izvinjenje zbog diplomatskog skandala ruskog ambasadora u Beogradu, međutim, nije uslijedilo.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova jeste primilo crnogorskog ambasadora u Moskvi Zorana Jocovića, koji je za to dobio instrukcije od šefa crnogorske diplomatije Igora Lukšića, ali se iz šturog diplomatskog rječnika ne može zaključiti da je Kremlj tražio oprost zbog teškog prestupa svog amabasadora. Umjesto toga, zvaničnik ruske dipomatije, u razgovoru sa Jocovićem, pozvao se na ranije izjave svog šefa Sergeja Lavrova, kako je suvereno pravo država da same odlučuju o ulasku u vojno-političke saveze ali da se Moskva protivi bilo kakvom širenju NATO. Prvi čovjek crnogorske diplomatije u ponedjeljak je naložio i amabasadoru u Beogradu Igoru Jovoviću da razgovora sa Čepurinom i prenese mu stav Vlade u Podgorici, koja je, podsjetimo, oštro reagovala na njegov istup, nazvavši ga neprihvatljivim i neodgovornim i suprotnom standardima poštovanja i pristojnosti u diplomatskoj i međudržavnoj komunikaciji. Na osudi Čepurinove izjave štedjela riječi nije ni ministarka odbrane Milica Pejanović Đurišić:

,,To je skandal i u diplomatskom i u političkom smislu. Ne postoji potreba da bilo ko, bilo kako da je veliki ili mali drži lekcije Crnoj Gori i njenim građanima u smislu onoga što je njihova budućnost i njihovo opredjeljenje.”

Izvinjenjenje od zvanične Moskve, odnosno kritike na račun svog amabasadora nije ni trebalo očekivati, kaže nam bivši crnogorski ambasador u Rusiji Slobodan Backović.

“Možda će u nekoj skrivenoj diplomatskoj komunikaciji to biti razmotreno na neki drugi način ali javno ga neće osuđivati. To nemojte očekivati jer oni neće javno dezavuisati svog ambasadora”, pojasnio je Backović.

Dragan Koprivica
Dragan Koprivica
​Član opozicionog Demokratskog Fronta i profesor ruske književnosti Dragan Koprivica ocjenjuje kako je Crna Gora sa pravom negodovala zbog izjave Čepurina, ali sa druge strane smatra kako se u Crnoj Gori tim povodom ciljano podižu emocije za unutrašnju upotrebu.

“Kada su u pitanju braća kao to su Crnogorci i Rusi, onda se postavlja pitanje zašto izvinjenje kada možemo na jedan fini, ljudski način razumijeti jedni druge kao i da neko u određenom trenutku nije bio u najboljoj formi kada je dao neku izjavu. Mislim da se u crnogorskoj javnosti od strane crnogorskog establišmenta bez potrebe pravi određena histerija koja, u stvari, ukazuje da neko na ličnom planu želi da dobije poene, u smislu ko više voli Crnu Goru.”

Bilo kako bilo, je li Moskva preko svog ambasadora ipak odaslala poruku Podgorici koja se mora sagledavati i u kontekstu do nedavno tijesnih partnerskih odnosa u sferi biznisa, posebno u krupnim poslovima kao što je podgorički kombinat alumnijuma, koji je doživio kolaps. Da i u tome treba tražiti stvarni razlog ruske ljutnje, smatra i bivši ambasador u Moskvi Backović:

“Pošto se desilo da su ruski vlasnici otišli iz Crne Gore, možda je to na neki način vraćanje nekakvog duga. Sa druge strane, Rusija je principijelno protiv povećavanja broja zemalja koje ulaze u NATO jer misle da time slabe njene vojne i druge pozicije tako da oni nikada neće reći da je njima u redu da vi postanete članica NATO.”

Nebojša Medojević
Nebojša Medojević
Da diplomatske poruke koje stižu iz Moskve treba dekodirati u širem kontekstu, iz koga proizilazi i tužba doskorašnjih ruskih vlasnika podgoričkog kombinata aluminijuma, koji pred međunarodnim sudom od Crne Gore traže odštetu od 100 miliona eura, nedavno je za Radio Slobodna Evropa konstatovao i član skupštinskog odbora za ekonomiju Nebojša Medojević.

“Rusi su, pretpostavljam, prenijeli izjave Ranka Krivokapića, njegov boravak u Americi i zaokret vlade pod pritiskom NATO zemalja ka učlanjenju Crne Gore u Alijansu i to su doživjeli kao najveću prevaru i izdaju. Tu su Rusi veoma nemilosrdni i u tom smislu ova najava tužbe može se više doživjeti kao mjera pritiska, odmazde nakon što je Đukanović napravio izdaju prema njima. To dodatno potvrđuje tezu da je Đukanović imao paralelne dogovore sa Vašingtonom”, zaključuje Medojević.
XS
SM
MD
LG