Dostupni linkovi

Obrana Popovića: Raspravni suci su zavedeni


Vujadin Popović u sudnici Haškog tribunala, 2. prosinac 2013.
Vujadin Popović u sudnici Haškog tribunala, 2. prosinac 2013.
Na Haškom sudu (ICTY) započela je rasprava o žalbama obrane i tužiteljstva u slučaju petorice oficira bosanskih Srba osuđenih za genocid i druge zločine u Srebrenici i Žepi 1995.godine.

„Raspravno vijeće je bilo zavedeno“, rekao je na početku žalbene rasprave Zoran Živanović, branitelj Vujadina Popovića tvrdeći da je njegov klijent nepravedno osuđen.

Žalbena rasprava će potrajati osam sudskih dana, od kojih će prvih pet biti posvećeno žalbama timova obrane koji traže oslobađajuće presude ili blaže kazne osuđenim oficirima Vojske Republike Srpske (VRS).

Tri i po godine nakon izricanja prvostupanjske presude takozvanoj „Srebreničkoj sedmorki“ oficira vojske i policije bosanskih Srba, petorica osuđenih su se pojavili pred petoricom žalbenih sudaca koji će donijeti konačnu odluku o njihovoj odgovornosti za najgori zločin na području Europa nakon Drugog svjetskog rata.

Podsjetimo, načelnici sigurnosti Drinskog korpusa i Glavnog štaba VRS - Vujadin Popović i Ljubiša Beara, proglašeni su u prvom stupnju krivim za genocid u Srebrenici i Žepi, pri čemu su osuđeni na kazne doživotnog zatvora.

Sigurnosnom oficiru Zvorničke brigade Dragi Nikoliću je za pomaganje i podržavanje genocida izrečena kazna od 35 godina zatvora, članu Glavnog štaba VRS-a Radivoju Miletiću 19 godina zatvora za ubojstva, progone i druge zločine te zapovjedniku Zvorničke brigade Vinku Pandureviću 13 godina za pomaganje i podržavanje ubojstva i progona.

Ljubomir Borovčanin, zapovjednik policijskih snaga u srebreničkoj operaciji, nije se žalio na presudu i kaznu od 17 godina zatvora za pomaganje i podržavanje ubojstva, istrijebljenja i progona. Kao ni u međuvremenu preminuli general VRS-a Milan Gvero koji je osuđen na 5 godina.

Zadnja tri dana raspravljati će se o žalbi tužiteljstva koje zahtjeva da se Popović i Beara osim za genocid proglase krivim i za udruživanje radi vršenja genocida. Tužiteljstvo također traži da se Nikolić osudi za genocid, a ne samo za njegovo pomaganje i podržavanje, kao i da mu se kazna preinači u doživotni zatvor. Traži se i da se Miletićeva odgovornost za ubojstva kvalificira i kao kršenje zakona i običaja ratovanja, a ne samo kao zločin protiv čovječnosti. Za Miletića tužiteljstvo pak ne traži pooštravanje kazne.

Čak dvije trećine žalbenog podneska tužiteljstva, od oko 130 stranica, odnosi se na Pandurevića za koga se traži znatno veća kazna, budući da optužba smatra da je raspravno vijeće podcijenilo njegovu ulogu u operaciji ubijanja.

(VIDEO: Prvostupanjska presuda)
Izricanje presude za Srebrenicu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:59 0:00
Direktan link


Prebacivanje odgovornosti s vojnih na civilne vlasti bosanskih Srba

Branitelj Živanović je branio svog klijenta prebacujući odgovornost za srebrenička ubijanja na civilne vlasti bosanskih Srba, odnosno Miroslava Deronjića, čelnika Srpske demokratske stranke (SDS) iz Bratunca.

„Holandski časnik Buring je govorio o zarobljenicima sa civilnim predstavnicima vlasti nakon sastanka u hotelu Fontana (s generalom Ratkom Mladićem) 12.srpnja 1995.godine. Aktivnosti svjedoka tužiteljstva PW – 162 pokazale su da su civilne vlasti imale jurisdikciju nad civilima iz Srebrenice, a to uključuje činjenicu i da je Mladić predstavio Deronjića međunarodnim promatračima kao čovjeka koji je za to bio zadužen“, argumentirao je Živanović.

Također Živanović je pokušao osporiti iskaz pokajnika Momira Nikolića o tome da mu je Popović rekao – da sve Balije treba pobiti, 12.srpnja 1995.godine, neposredno nakon sastanka u hotelu Fontana gdje je general Mladić dogovarao sudbinu Srebreničana s predstavnicima bošnjačkih civila i UN-a.

„Potaklo ga je da lažno inkriminira druge, uključujući Popovića, znajući da tužiteljstvo traži dokaze za postojanje plana da se počini ubojstvo, Nikolić je izmislio razgovor do koga je navodno došlo. To je bio jedini dokaz navodnog plana da se ubiju muškarci muslimani još prije 10 sati ujutro 12.srpnja 1995.godine“, ustvrdio je Živanović.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:46 0:00
Direktan link

Nikolić, obajveštajno-sigurnosni oficir iz Bratunačke brigade VRS-a koji je nakon priznanja sudjelovanja u organiziranom pogubljenju osuđen na 20 godina zatvora, o spornim događajima u Srebrenici je svjedočio na niz haških suđenja pa i svom bivšem zapovjedniku – generalu Mladiću.

„Nikolić je zaveo raspravno vijeće koje je ustvrdilo da je njegovo držanje bilo takvo da mu se moglo vjerovati u određenim dijelovima, a u određenim ne. Raspravno vijeće nije navelo koji su to dijelovi – gdje mu se ne može vjerovati“, konstatirao je pak Popovićev branitelj.

U nastavku iznošenja žalbenih osnova obrane, braniteljski timovi su pokušali ukazati i da je istraga o oko 7000 ubijenih Srebreničana, na temelju koje je donesena prvostupanjska presuda - napravljena manjkavo.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG