Dostupni linkovi

Nastavljeni protesti u KijevuUkrajinska opozicija pozvala je svoje pripadnike da se danas okupe oko zgrade vlade, pošto je juče u znak protesta zbog odluke vlade da ne potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU, na ulice Kijeva izašlo par stotina hiljada ljudi.

"Počećemo dan okupljanjem oko zgrade vlade. Naš ključni politički zahtev je ostavka vlade", rekao je saradnik bivše premijerke Julije Timošenko i opozicioni lider Arsenij Jacenjuk.

Na ulicama Kijeva trenutno se nalazi više od 10.000 ljudi, a policija još nije raspoređena. Više sotina demonstranata prespavalo je prošlu noć u crkvama, uzmolitve. U Lvovu je proglašen generalni štrajk.

"Ono što se poslednjih dana dešava u Kijevu razlog je za ozbiljnu zabrinutost za budućnost naše zemlje. Politička i ekonomska stabilnost u državi, teritorijalni integritet i osnove ustavnog sistema su u opasnosti", navodi se u saopštenju parlamenta ukrajinske autonomne republike Krim.

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Leonid Kožara izjavio je sinoć da će u naredih nekoliko dana ukrajinska delegacija otići u Brisel kako bi bili nastavljeni pregovori o potpisivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU. Prema podacima ukrajinskih vlasti, u jučerašnjim sukobima kod sedišta vlade povređeno je stotinu policajaca.

Gradske vlasti objavile su da je pomoć ukazana više desetinama ljudi, a da je 14 njih smešteno u bolnice.
XS
SM
MD
LG