Dostupni linkovi

Komesarijat za izbeglice apeluje da se propuste azilanti


Komesarijat Srbije za izbeglice apelovao je u sredu uveče na meštane sela Skela i Ušće kod Obrenovca da prekinu blokadu puta i omoguće smeštaj azilanata u objekte koje im je namenila Vlada Srbije.

Ivan Gerginov iz Komesarijata rekao je Radio-televiziji Srbije da 80 azilanata i dalje u autobusima čeka da bude privremeno smešteno u objekte kod Obrenovca i da je uglavnom reč o mladim ljudima koji samo prolaze kroz Srbiju.

"Niko normalan ne može da dozvoli da se neko smrzne gladan i žedan", rekao je Gerginov i dodao da su azilanti prethodnih dana pokupljeni iz šuma oko Bogovođe u kojima su boravili jer u tamošnjem centru nema dovoljno mesta za sve njih.

Gerginov je rekao da je situacija sa meštanima sela Skele i Ušće već viđena u drugim delovima Srbije i da je reč o jednoj dozi ksenofobije. On je naveo da se ljudima mora objasniti da Srbija ima obavezu da pomogne azilantima.

Vlada Srbije odredila je 25. novembra objekat u Obrenovcu, u ulici Poljacki kraj bb - Ušće, za privremeni smeštaj tražilaca azil u Srbiji, dok se za te svrhe ne preuredi nekadašnja kasarna "Mala Vrbica" u Mladenovcu.
XS
SM
MD
LG