Dostupni linkovi

Keri: Konferencija u Ženevi prilika za Siriju


Državni sekretar SAD Džon Keri ocenio je danas da će mirovna konferencija Ujedinjenih nacija o Siriji, predviđena za 22. januar u Ženevi, biti prilika za formiranje prelazne vlade.

"Već dugo smatramo da nema vojnog rešenja za nasilje u Siriji koje je odnelo više od 100.000 života i zbog kojeg su milioni ljudi raseljeni", navodi se u saopštenju šefa američke diplomatije.

Predstojeća konferencija je "najbolja prilika za formiranje prelazne vlade zajedničkim dogovorom", ukazao je Keri i ocenio da su "Siriji potrebni novi lideri da bi se sirijskom narodu dala prilika da se okonča nasilje i ispune težnje".

"Strane zemlje imaju značajan uticaj na frakcije uključene u rat u Siriji i moraju imati važnu ulogu. Iako je na kraju na sirijskom narodu da formira novu vladu i okonča sukob, SAD i njihovi partneri mogu da pomognu u tom smislu", rekao je američki zvaničnik.

Na konferenciji 22. januara trebalo bi da pregovaraju predstavnici sirijskog režima i opozicije, prvi put od početka građanskog rata koji je u toj zemlji izbio marta 2011. godine.
XS
SM
MD
LG