Dostupni linkovi

Vukovarski veterani traže pomoć vlade


Nakon višemesečnih incidentnih protivljenja, uništavanja dvojezičnih tabli u Vukovaru, što je kulminiralo onemogućavanjem hrvatskog državnog vrha da učestvuje u Koloni sećanja u tom gradu, veterani okupljeni oko “Stožera za odbranu hrvatskog Vukovara” traže pomoć vlade da pitanje ćirilice reše dijalogom sa Srbima.

“Stožer poštuje sve nacionalne manjine u Vukovaru i ne želi da umanji prava ni jedne od njih”, poručili su na konferenciji za novinare na kojoj su govorili o prikupljanju potpisa za referendum o promeni zakonske regulative, preneli su hrvatski mediji.

Promena stava i zahev vladi da im pomogne u pregovorima sa pripadnicima srpske manjine dolazi i nakon sedmodnevnog prikupljanja potpisa za raspisivanje referenduma kojim bi cenzus pripadnika manjina s pravom na upotrebu jezika i pisma bio povećan sa sadašnjih 30 na 50 odsto, navodi Tanjug.

Ova promena stava dela vukovarskih veterana došla je i nakon što je Ministarstvo Uprave odlučilo da, na inicijativu predstavnika srpske manjine, onemogući realizaciju Statuta Grada koji je nedavno izmenjen pod njihovim i pritiskom opozicione HDZ.

“Evropska okvirna konvencija za zaštitu nacionalnih manjina ne određuje udeo koji pripadnici nacionalne manjine moraju činiti u ukupnom stanovništvu da bi imali pravo na jezik i pismo, nego se svakoj državi prepušta da to uredi svojim zakonodavstvom", rekao je Vlado Iljkić zadužen u “stozeru” za pravna pitanja.

On je ocenio da je u Vukovaru problem to što je “na kalupu napravljena jedna cipela, pa kome paše, paše”. Iljkić smatra i da kruta primena zakona nikada nije dobra.

"Mislim da ovaj problem koji imamo u Vukovaru možemo razrešiti u razgovorima s nacionalnim manjinama i pozivam Vladu da nam u tom smislu pomogne", poručio je.
XS
SM
MD
LG