Dostupni linkovi

Vrhovni sud Belgije naredio borbu protiv Pirate Bayja


Vrhovni sud Belgije naredio je pružaocima internet usluga širom zemlje da započnu proaktivne pokušaje pronalaženja i cenzurisanja proxy usluga Pirate Bayju, najpopularnijoj stranici za dijeljenje podataka na svijetu.

Belgijska Fondacija protiv piratstva (BAF) podnijela je 2011. godine tužbu protiv Belgacoma i Teleneta kako bi ih natjerala da blokiraju pristup svojih korisnika Pirate Bayju. Sud je presudio u korist pružalaca usluga.

Presudu je kasnije preokrenuo Žalbeni sud te je pristup Pirate Bayju zauvijek blokiran u Belgiji. Međutim, korisnici su se pretplatili na proxy servere koji podrivaju blokadu i preusmjeravaju ih na Pirate Bay.

Prošle godine je belgijski sud prisilio pružaoce usluga da Pirate Bayju blokiraju sve trenutne i buduće domene. Odluka je izazvala čitav niz pravnih izazova, sve do ove sedmice, kada je Vrhovni sud potvrdio odluku.

Presudu tek treba izvršiti, a procjenjuje se da bi moglo doći do blokiranja proxyja i ExtraTorrentu, Kickass.to i drugim popularnim torrent stranicama. Veliki broj pružalaca usluga je polako počeo blokirati ove stranice, kao i sve ostale koje omogućavaju nezakonitu podjelu podataka.

Holandija, Velika Britanija i Italija već su blokirale pristup Pirate Bayju, a belgijski potez je još jedan korak u borbi vlada protiv slobodnog sadržaja.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG