Dostupni linkovi

Sonja Biserko potvrdila da će biti svedok Hrvatske



Predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji Sonja Biserko potvrdila je da će se pojaviti kao svedok Hrvatske pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu u procesu protiv Srbije za genocid, ali se zauzela za uzajamno povlačenje tužbi dve države.

"Hrvatska me je pozvala da budem svedok u eventualnom sudskom procesu koji bi ova zemlja mogla da vodi protiv Srbije za genocid. I u tome ne vidim ništa sporno", rekla je Sonja Biserko za novi broj nedeljnika "Vreme" koji izlazi u četvrtak.

Prema njenim rečima, sporan je odnos države prema većini onih građana koji su tokom proteklih godina bili pozivani da svedoče u postupcima protiv srpskih zvaničnika pred bilo kojim međunarodnim sudom.

"Budući da su obe strane u sporu - Srbija i Hrvatska - dostavile sudu listu svojih svedoka, verujem da je informaciju pustio državni vrh. Naime, videvši moje ime na spisku svedoka, neko iz srpskog pravnog tima je vest prosledio vrhu države, a oni medijima", rekla je Sonja Biserko.

Prema njenim rečima, stanje u društvu Srbije je haotično i s obzirom na situaciju u policiji, u tajnim službama, među ektremističkim i radikalnim grupama - ne može se pouzdano utvrditi ko zapravo vlada zemljom.

"Pojavljivanje mog imena u kontekstu svedoka hrvatske strane u tužbi za genocid protiv Srbije očito je sračunat potez sa ciljem da se izložim novim pritiscima, šikaniranju, da se zastrašim", rekla je Sonja Biserko.

Ona je navela da sada, iako nije prvi put da se protiv nje vodi kampanja s namerom da se zastraši, otera iz zemlje, mora da kaže da nije prijatno, posebno jer se njen pristanak da svedoči "tretira kao izdaja".
XS
SM
MD
LG