Dostupni linkovi

Odluka CIK-a o tri biračka mesta u sredu


Centralna izborna komisija Kosova je saopštila da bi u sredu trebalo da odluči da li će se ponoviti glasanje u tri biračka mesta u kojima je registrovano 2,822 glasača, saopštio je član CIK-a Bajram Ljatifi.

Izborni panel za Žalbe i Predstavke delimično je usvojio žalbu Građanske inicijative SDP Oliver Ivanović, ogranak u Zvečanu, na osnovu koje se tvrdi da je prekršen Zakon o lokalnim izborima, što je uticalo na regularnost izbora, pravo građana da učestvuju na izborima, kao i na konačan rezultat.

Na osnovu odluke IPZP-a, CIK-u je naloženo da ponovi glasanje u tri biračka mesta.

U žalbi se, između ostalog navodi, da je OEBS-ovo osoblje udaljeno sa biračkih mesta u 18 sati umesto u 19, do kada je bilo predviđeno glasanje.

Takođe, navodi se da je prekršen član 93.2 Zakona o opštim izborima na osnovu kojeg „nakon poslednjeg glasača koji je obavio glasanje iz reda u vreme zatvaranja, predsedavajući odbora biračkog mesta će zatvoriti biračko mesto, zapečatiti glasačku kutiju u prisustvu prisutnih posmatrača, i obeležiti tačno vreme zatvaranja Knjige izbora. Navodi se da ništa od toga nije urađeno.

CIK nije obuhvatio rezultate sa tri biračka mesta zbog nedostatka konačne liste glasača.
XS
SM
MD
LG