Dostupni linkovi

Napadačica osuđena, Štefica Galić ipak napušta Ljubuški


Štefica Galić
Štefica Galić
Sjećate li se slučaja Štefice Galić i filma o njezinom mužu Neđi koji je spašavao komšije Bošnjake iz logora? Poslije filma o tome, Neđina porodica nije ostala mirna, a bilo je i batina. Opštinski sud u Ljubuškom je napadačicu na Šteficu, Veru Dedić, osudio na tri mjeseca uslovno. Ipak, premda zadovoljna presudom, Štefica je odlučila napustiti Ljubuški.

Pravda ipak postoji - izjavila je u četvrtak u Mostaru za naš radio Štefica Galić, komentarišući činjenicu da je osoba koja je nju pretukla kažnjena sa tri mjeseca zatvora uslovno.

„Ja sam na neki način imala satisfakciju. Ipak je satisfakcija – koliko je ta žena lagala i koliko su njeni svjedoci lagali kad smo bili na glavnoj raspravi. Ja sam bila frapirana i mislila sam da zaista neću moći dokazati da sam nevina“, kaže Galić.

Štefica Galić potvrdila je za naš radio da, zajedno sa svojom porodicom, namjerava nakon svega napustiti Ljubuški. Ona kaže kako su Galići čekali ishod presude, kako bi mogli otići uzdignute glave. 'To je naš izbor, odlazim svojevoljno, niko me ne tjera', rekla je Galić i naglasila:

„Ali želim otići, ne želim ostati u toj sredini koja je toliko nezdrava i bolesna, koja okreće glavu od svega onog što nije onako kako ona misli da treba da bude.“

Štefica Galić dodaje da već godinu dana u Mostaru živi kao podstanar, kćerka je u Sarajevu, a dva sina se spremaju otići iz Ljubuškog, te namjeravaju prodati porodičnu kuću.

Analitičar BH Zbilje, Faruk Kajtaz, komentarišući presudu u ovom slučaju, kaže da se ne bi upuštao u odluku suda i ističe:

„Međutim, ono što je najgore u cijeloj ovoj priči jeste to da se javnosti zapravo šalje jedan poprilično pogrešan signal u vezi ovog slučaja, jer se kaže da takvi ozbiljni napadi na ljude zato što drugačije misle, mogu praktički završiti bez ikakvih posljedica.“

Kajtaz se osvrnuo i na činjenicu da je Štefica Galić sa djecom prisiljena napustiti Ljubuški:

„I to je ono što je, čini mi se, najgore u cijeloj ovoj priči, gdje ona, zbog vlastitih ideja, vlastitih uvjerenja, mora mijenjati mjesto življenja.“
XS
SM
MD
LG