Dostupni linkovi

Vidoševiću mjesec dana pritvora


Sudac istrage Županijskog suda u Zagrebu odredio je jednomjesečni pritvor za Nadana Vidoševića koji je prethodno smijenjen s čela Hrvatske gospodarske komore, javljaju hrvatski mediji.

Vidošević je poslijepodne ispitan u USKOK-u, koji je protiv njega pokrenuo istragu zbog izvlačenja najmanje 35 miliona kuna iz HGK i zatražio određivanje istražnog zatvora.

USKOK je istražni zatvor zatražio i za u utorak uhapšenu voditeljicu Službe za financijsko-računovodstvene poslove HGK Josipu Mladinov. USKOK-ovom istragom obuhvaćeni su još šefica Ureda predsjednika Komore Zdenka Peternel, koja je već u istražnom zatvoru, Davor Komerički, koji se od utorka brani sa slobode, i Igor Premilovac.

USKOK tereti Vidoševića da je od od 2006. do februara 2011., radi "stjecanja znatne nepripadne materijalne koristi za sebe i druge na štetu Komore", tražio od predstojnice svog ureda da potpisuje dokumentaciju o nepostojećim poslovima za račun Komore, a od voditeljice Službe za finansije i računovodstvo da provede plaćanje fiktivnih faktura, na što su one pristale.

Po USKOK-ovim sumnjama, s računa Komore na račune više društava u Hrvatskoj isplaćeno je najmanje 35 miliona kuna. Vidošević i Peternel su se okoristili za iznos od najmanje 31,5 miliona kuna, a Premilovac za proviziju od najmanje 3,5 miliona kuna. Premilovac je preko Komeričkog iznos od najmanje 31,5 miliona kuna proslijedio dio na ruke Vidoševića, a dio na ruke Peternel, koja je pak većinu predavala Vidoševiću.
XS
SM
MD
LG