Dostupni linkovi

Jašarević: To što sam uradio je glup čin, izvinjavam se


Mevlid Jašarević pred sudom, 13. novembar 2013.
Mevlid Jašarević pred sudom, 13. novembar 2013.
Pred Apelacionim vijećem Suda BiH u srijedu je iznošenjem završnih riječi odbrane, završeno obnovljeno suđenje Mevlidu Jašareviću, koji je prvostepenom presudom osuđen na 18 godina zatvora zbog terorističkog napada na Ambasadu SAD u Sarajevu 28. oktobra 2011. godine.

Odbrana tvrdi da se ne radi o terorizmu već da je u pitanuju krivično djelo „ugrožavanje osoba pod međunarodnom pravnom zaštitom”. Sud BiH je najavio izricanje presude za 20. novembar.

Jašarevićev advokat Senad Dupovac tokom iznošenja završnih riječi odbrane, negirao je optužnicu i navod da je riječ o krivičnom djelu terorizma. Dupovac kaže da je Jašaravić svojim napadom na američku ambasadu počinio krivično djelo „ugrožavanje osoba pod međunarodnom pravnom zaštitom“.

Po riječima advokata, Jašarević je ispalio veći broj metaka koji je završio u betonskom zidu koji se nalazi oko američke ambasade. Takođe, Dupovac kaže da su prikupljeni dokazi Tužilštva BiH, a radi se o video snimcima tv stanica, nezakoniti, jer po zakonu ne postoji dobrovoljno dostavljanje dokaza, kako je to navelo Tužilaštvo.

Pored toga, odbrana spori da je Jašarević ispalio metak kojim je ranjem policajac Mirsad Velić. Advokat odbrane smatra da Tužilštvo BiH nije van svake razumne sumnje dokazalo da je policajca Mirsada Velića ranio Mevlid Jašarević.

Optuženi Mevlid Jašarević, koji je promijenio fizički izgled za vrijeme pritvora jer je obrijao bradu, u svojoj odbrani tvrdi da je promijenio i mišljenje u odnosu na ono koje imao tokom oružanog napada na američku ambasadu u Sarajevu. Počeo je, kaže, da razmišlja nakon što su ga se odrekli oni koji su ga i naveli da to učini, a to su oni iz vehabijske zajednice koji govore da muslimani širom svijeta pate, a niko ništa ne radi da se to promijeni. Iznio je svoj životopis - od djeteta rastavljenih roditelja, preko pljačke banke sa 16 godina, godina života u Novom Pazaru a potom u Gornjoj Maoči.

Tek, to što je uradio bio jedan glupi i tužni čin, zaključio je Jašarević, izvinjavajući se, kaže, iskreno svima, od građana Sarajeva, preko uposlenih američke ambasade, a posebno ranjenom policajcu Mirsadu Veliću. Na kraju ročišta, predstavnik Tužilaštva BiH je ostao kod kvalifikacije iz optužbe da je počinjeno krivično djelo terorizma, a Sud BiH je najavio da će izricanje presude u obnovljenom suđenju Jašareviću obaviti 20. novembra.
XS
SM
MD
LG