Dostupni linkovi

Počinje Pravo ljudski festival u Sarajevu


Tri povezane filmske projekcije iz progama o filmskim kolektivima otvorit će u srijedu, 13. novembra, 2013. u 19 sati i 15 minuta u kinu Meeting Point 8. Pravo Ljudski Film Festival u Sarajevu.

“Do skorog viđenja, nadam se”, Chrisa Markera i Maria Marreta, “Prekretnica” Medvedkin grupe, Antoine Bonfanti, Pol Cèbe i “Klasa borbe” prikazat će borbu francuskih radnika za pravo pristupa kulturi koja je prema njihovom uvjerenju bila faktor klasnih razlika krajem 60-ih godina prethodnog stoljeća.

Nakon projekcija upriličen će biti razgovor sa Inger Servolin, jednom od osnivačica SLONa i Medvedkin grupe, te producentica koja je sarađivala sa Chris Markerom. Selekcija o filmskim kolektivitetima predstavit će 23 filma.

Osmo izdanje Pravo Ljudski Film Festivala ove godine od 13. do 18. novembra će u 5 selekcija prikazati 70 filmova iz više od 40 zemalja. U takmičarskoj selekciji extra muros bit će prikazano deset kreativnih dokumentarnih filmova novih autora i autorica iz čitavog svijeta, a sa većinom će biti upriličen razgovor poslije projekcije, popularno doksanje.

Tradicionalno, selekcija kratki kung fu predstavit će deset filmova hrabre, eksperimentalne kratke forme iz cijelog svijeta, koja je odabrao višegodišnji saradnik Festivala, Guillermo Carreras Candi.

U okviru Festivala odvija se i radionica dokumentarnog filma za mlade "Ko je vidio video?"

Ulaz na sve projekcije je slobodan.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG