Dostupni linkovi

Optužnica protiv glavnog branioca Julije Timošenko


Glavni branilac bivše ukrajinske premijerke Julije Timošenko optužen je u ponedeljak da je tukao svoju bivšu suprugu, što simpatizeri Julije Timošenko vide kao pokušaj da omete ugovor sa Evropskom unijom koji zavisi od njenog puštanja na slobodu.

Serhij Vlasenko, dugogodišnji advokat Julije Timošenko i njen saveznik, optužen je za fizičko zlostavljanje bivše supruge i saslušan je tokom večeri, izjavio je tužilac Ruslan Demijanuk, prenosi ruska agencija Interfaks.

Za sada nema komentara o optužnici protiv Vlasenka, ali je on ranije negirao slične ocene vezane za njegov razvod.

Opozicija smatra da je saslušanje Vlasenka i njegovo hapšenje znak predsednika Viktora Janukoviča da neće da ispuni zahtev EU da oslobodi svoju protivnicu Juliju Timošeko, što je uslov za potpisivanje sporazuma o pridruživanju Ukrajine EU.

Parlament u sredu treba da donese poseban zakon koji će omogućiti da Julija Timošenko otputuje na lečenje u Nemačkoj. Pristalice i saveznici Julije Timošenko kritikuju taj predlog jer smatraju da bi njime bivša premijerka verovatno bila sprečena da se vrati u zemlju ili učestvuje u političkom životu jer bi odmah bila poslata u zatvor, čim ponovo dođe u Ukrajinu.

Julija Timošenko izdržava kaznu zatvora od sedam godina zbog zloupotrebe položaja. Ona je te optužbe negirala, optužujući Janukoviča da je naredio njeno zatvaranje kako bi je sprečio da mu bude protivkandidat na predsedničkim izborima 2015. godine, podseća Beta.
XS
SM
MD
LG