Dostupni linkovi

Incko razgovarao sa Ban Ki Munom: U BiH još nema opredeljenosti za reforme


Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko sastao se u ponedeljak sa generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Ban Ki Munom, pre svog obraćanja Savetu bezbednosti UN koje je planirano za utorak.

Visoki predstavnik kazao je generalnom sekretaru UN da situacija u Bosni i Hercegovini još uvek zaslužuje punu pažnju kako bi međunarodna zajednica osigurala očuvanje i nadogradnju ostvarenih pomaka nakon rata u pogledu stabilnosti, ponovne izgradnje zemlje i pomirenja njenih naroda.

“Nažalost, od mog poslednjeg obraćanja SB UN-u u maju, i uz manje od godinu dana do narednih opštih izbora, situacija u zemlji nije se promenila. Politički lideri još uvek nisu pokazali čvrstu opredeljenost da izvrše osnovne političke i ekonomske reforme koje su neophodne kako bi zemlja krenula napred, niti su poduzeli ozbiljne napore kako bi se postigao napredak po pitanju evroatlantskih integracija”, rekao je visoki predstavnik Incko.

Visoki predstavnik je rekao da on ipak veruje da bh. lideri mogu raditi mnogo više i da još uvek ima vremena da koalicija stranaka koje su na vlasti na državnom nivou krene napred u cilju postizanja dugoročnog napretka na ispunjavanju uslova za evropske integracije i aktiviranje Akcionog programa za članstvo u NATO-u pre narednih izbora u oktobru 2014, saopšteno je iz OHR-a.
XS
SM
MD
LG