Dostupni linkovi

Iran: Pravo na obogaćivanje uranija je "crvena crta"


Iranski predsjednik Hasan Ruhani izjavio je da je pravo Irana da obogaćuje uranij 'crvena crta' koju se ne smije prijeći i da je iranska strana u pregovorima do sada bila racionalna i taktična.

Rekli smo pregovaračima da nećemo reagirati ni na kavu prijetnju, sankcije, ponižavanje ili diskriminaciju. Islamska Republika nije i neće pognuti glavu pred ičijim prijetnjama, rekao je Rohani tijekom govora u Nacionalnoj skupštini, prenose iranski mediji.

Postoje crvene crte koje ne smijemo prijeći. Nacionalni interesi su naše crvene crte a ti interesi uključuju naša prava u okviru međunarodne regulative i obogaćivanje uranija u Iranu, naglasio je iranski predsjednik.

Pregovori Irana i svjetskih sila završili su rano jutros u Ženevi bez dogovora o spornom iranskom nuklearnom programu, no sudionici su suglasni da su se približili rješenju i najavili novi krug pregovora20. studenoga.

Posljednjeg dana trodnevnih pregovora pojavile su se očite podjele između SAD-a i europskih saveznika kada je Francuska ocijenila da prijedlog o kojem se raspravljalo nije dovoljno neutralizirao prijetnju iranske nuklearne bombe.
XS
SM
MD
LG