Dostupni linkovi

Karadžić i Krajišnik ponovno nad kartama podjele BiH


Momčilo Krajišnik tokom svjedočenja, 7.11.2013.
Momčilo Krajišnik tokom svjedočenja, 7.11.2013.
Osuđenik za ratne zločine protjerivanja nesrpskog stanovništva diljem Bosne i Hercegovine Momčilo Krajišnik pojavio se ponovno na Haškom sudu (ICTY), ovaj put u ulozi svjedoka obrane svog bliskog suradnika u vrijeme rata – Radovana Karadžića, optuženog za dvostruki genocid.

Osnivači Srpske demokratske stranke (SDS) u Bosni i Hercegovini pokušali su uvjeriti haške suce – kako nisu oni pokrenuli rat koji je doveo do zločina, svaljujući pri tom odgovornost na bošnjačko i hrvatsko političko vodstvo, odnosno na referendum za nezavisnost države od bivše Jugoslavije (1992.godine).

Krajišnik, bivši predsjednik Skupštine bosanskih Srba izjavio je na početku iskaza kako živi za reviziju svoje presude od 20 godina zatvora, koju je već izdržao budući da je ranije pušten. Drugim riječima – da ne osjeća krivnju za zločine za koje je osuđen, a za koje između ostalog odgovara i Karadžić.

„Sad sam slobodan čovjek, doduše kao izbjeglica. I samo živim za onaj dan kada ću čuti jednog dana ono famozno – nije kriv. I da vidim kako dva najbolja tužitelja na ovom Tribunalu, gospodin Tieger i gospodin Kremer – dižu bijelu zastavu“, izjavio je Krajišnik opisujući kako osobno još radi na svom haškom slučaju.

Iako je potvrdio teze Karadžića – da je do rata dovelo hrvatsko, kao i bošnjačko vodstvo s Alijom Izetbegovićem na čelu zbog želje za izdvajanjem iz bivše Jugoslavije, Krajišnik je otkrio i želje vodstva bosanskih Srba – u kojima se također mogu vidjeti uzroci sukoba, budući da nisu odmah ispunjene.

„Ja se sjećam jednog razgovora, to je bilo doduše početkom 1993.godine, kada su u Ženevi gospodin Izetbegović i Silajdžić došli do nas i rekli – dajte nam 30 posto Bosne, prvo pa onda 33 posto Bosne – dajte nam da se naprave tri entiteta i slobodno idite da se udružite sa Srbijom.“, naveo je Krajišnik dodajući kako su i međunarodni predstavnici u prvim mirovnim sporazumima nudili mogućnost da se u novoj Republici Srpskoj nakon 5 godina organizira referendum – o pripojenju državi Srbiji.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:10:01 0:00
Direktan link

Prema Karadžiću i Krajišniku – predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Izetbegović je i sam želio podjelu BiH na tri entiteta od čega je navodno odustao zbog pritiska svojih suradnika.

Suci žele slušati obranu u vezi zločina, ne povijesni kontekst

Jedna od više karti BiH prikazanih u sudnici
Jedna od više karti BiH prikazanih u sudnici
Sudsko vijeće je podsjetimo odlučilo da se Karadžić tijekom obrane ne mora baviti pitanjem – tko je odgovoran za rat. No ispitivanje Krajišnika se više sati upravo razvijalo u tom smjeru – što je zamijetio i predsjedavajući sudac O Gon Kwon koji često upozorava Karadžića da vrijeme troši na nebitne stvari.

„Na Vama je gospodine Karadžiću kako ćete se koristiti svojim vremenom, ali ne mislite li da možda trošite previše vremena na povijesni kontekst?“, upitao je sudac.
„Ekselencijo to je 1991.godina, to nije povijesni kontekst već je to u sredini događaja – priprema za rat“
, pravdao je liniju ispitivanja optuženi.

Za razliku od većine svjedoka koje nekad ni ne ispituje, uvrštavajući samo njihov iskaz u pisanom obliku, za Krajišnika je Karadžić zatražio čak 6 sati za ispitivanje pa se očekuje višednevno svjedočenje.

Naime, nakon optuženog, Krajišnika će unakrsno ispitivati haško tužiteljstvo koje će ga kao svjedoka podsjetiti - na njegovu ulogu u ratnim zločinima tijekom prve polovice devedesetih godina.

Svjestan da će tužiteljstvo u unakrsnom ispitivanju i Krajišnika suočiti s njegovom ulogom, Karadžić je zatražio od sudaca – da se svjedoka ne ispituje o njegovim govorima u Skupštini RS – na temelju zastupničkog imuniteta, što je odbijeno.

Tako da je Krajišnik već u glavnom ispitivanju počeo braniti neke svoje riječi „koje su prema presudi pozivale na oružje“ i preuzimanje vlasti, objašnjavajući pri tom kako je bilo riječ o utvrđivanju teritorija prema dogovoru s međunarodnim predstavnicima. Poput sjednice 17.ožujka 1992.godine koja je spomenuta u optužnici na temelju koje je osuđen kao član udruženog zločinačkog poduhvatu.

Karadžić i Krajišnik su u završnici ispitivanja u četvrtak prebacivali odgovornost za izdvajanje općina u kojima je SDS preuzela vlast – na lokalne predstavnike stranke, pokušavajući umanjiti svoj utjecaj kao stranačkih lidera.
Iskaz Krajišnika nastavlja se idući utorak.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG