Dostupni linkovi

I danas blokada izvoza aluminijuma u PodgoriciBivši i sadašnji radnici Kombinata aluminijuma Podgorica (KAP), koji su stekli pravo na penziju nastavili su jutros blokadu izvoza aluminijuma iz fabrike, jer još nije riješeno pitanje njihovih otpremnina.

Predstavnik radnika koji su stekli pravo na penziju, Radovan Tošković, kazao je agenciji Mina-business da radnici blokiraju izvoz u smjenama. On je dodao da ih niko nije kontaktirao.

Stečajni upravnik KAP-a, Veselin Perišić, rekao je u ponedjeljak da blokada izvoza iz KAP-a dovodi u pitanje opstanak proizvodnje i ogromnu materijalnu štetu, zbog čega će se u krajnjoj liniji morati pribjeći upotrebi sile. Radnici su u ponedjeljak počeli blokadu zbog tvrdnje šefa menadžerskog tima koji upravlja KAP-om, Nebojše Dožića, da nije obavezan da Vladi dostavi spisak penzionera za otpremnine, iako se tako dogovorio sa njihovim pravnim zastupnikom Zoranom Piperovićem i ministrom ekonomije Vladimirom Kavarićem.

Oko 420 radnika KAP-a, koji su stekli pravo na prijevremenu penziju traže od uprave i države isplatu otpremnina, uplatu beneficiranog staža i isplatu novca iz stambenog fonda. Država je do sada pozitivno odgovorila na prva dva zahtjeva. Već je uplaćeno oko 2,2 miliona EUR za povezivanje radnog staža i beneficije, a u narednom periodu trebalo bi da budu uplaćene i otpremnine. Radnici traže isplatu otpremnina od šest do 14 hiljada EUR, 177 EUR po godini staža iz stambenog fonda i uplatu beneficiranog staža za 240 radnika.
XS
SM
MD
LG