Dostupni linkovi

KFOR potvrdio da je intervenisao posle nereda na severu


Međunarodne snage na Kosovu (KFOR) intervenisale su posle nereda tokom glasanja na biračkim mestima u severnoj Mitrovici, saopšteno je jutros iz komande KFOR-a.

"Juče u ranim popodnevnim satima pripadnici Kfora su brzo intervenisali usled napada na biračka mesta u severnom delu Mitrovice. Na zahtev Euleksa, snage Kfora unapred raspoređene na severu Kosova sa ciljem da doprinesu obezbeđivanju sigurnog i bezbednog okruženja i slobode kretanja tokom izbora, su odmah intervenisale“, naglašeno je u saopštenju.

U roku od 15 minuta od zahteva EULEX-a, KFOR je u severni deo Mitrovice rasporedio snage za brzo reagovanje Multinacionalne specijalizovane jedinice Karabinjera (MSU).

U roku od jednog sata, rezervne jedinice Taktičkog rezervnog manevarskog bataljona (KTM) KFOR-a, takođe su raspoređene u problematičnim zonama Mitrovice i time pružile pojačanje jedinicama KFOR-a koje su već bile raspoređene na terenu.

Pored toga, KFOR je reagovao i na nerede u Zvečanu i uspostavio bezbednost u tom području, dodaje se u saopštenju. Kasnije tokom večeri, KFOR je, takođe na zahtev EULEX-a, obezbedio sigurno i bezbedno okruženje i slobodu kretanja na putevima kojima je izborni materijal odvezen u Centar za prebrojavanje glasova.

KFOR će, kako ističe komanda, nastaviti da obavlja svoje zadatke nepristrasno, promišljeno i odlučno sa ciljem da doprinese održavanju sigurnog i bezbednog okruženja za sve građane Kosova.

U severnoj Mitrovici, posle incidenta, više vozila Karabinjera postavljeno je ispred glavnog mosta na Ibru. Takođe bilo je i primetno nadletanje većeg broja helikoptera KFOR-a tokom noći.
XS
SM
MD
LG