Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Obama: Pregovori o budžetu vode se oko izbora i prioriteta


Američki predsednik Barak Obama izjavio je danas da se budžetski pregovori u Kongresu vode oko izbora i prioriteta.

U redovnom radio i internet obraćanju, Obama je pozvao Kongres da usvoji budžet u kojem bi bila sredstva za obrazovanje, infrastrukturu i istraživanje.

SAD su u oktobru u poslednjem času izbegle bankrot, pošto je postignut dogovor o podizanju granice zaduživanja i budžetskom finansiranju, koji su republikanci uslovljavali smanjenjem potrošnje i ukidanjem reforme zdravstvene zaštite.

Obama je rekao da postoji opsednutos rezovima u potrošnji samo radi tih rezova. To neće pomoći ekonomiji, rekao je američki predsednik i istakao da se tokom njegovog mandata deficit brzo smanjuje.

Republikanski i demokratski pregovarači iz Predstavničkog doma i Senata Kongresa nadaju se da će postići sporazum kojim će se izbeći nova runda automatskih rezova što bi pogodilo odbrambene snage i druge programe.

U redovnom obraćanju republikanaca, senator Den Kouts je kritikovao Obamu zbog tehničkih problema na sajtovima na kojima se, prema Obaminoj reformi zdravstvene zaštite, kupuju polise zdravstrvenog osiguranja.

Kouts je rekao da se zakon o zdravstvenoj zaštiti ne može popraviti i da Amerikanci treba da krenu iz početka kad je reč o zdravstvu.
XS
SM
MD
LG